Otkriven identitet Lorkinog ljubavnika

Izvor: Blic, 26.Maj.2012, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven identitet Lorkinog ljubavnika

Identitet ljubavnika kome je Federiko Garsija Lorka (1898-1936) posvetio strasne stihove tokom poslednje godine života bio je misterija od kada je pesnik streljan tokom Španskog građanskog rata 1936. Sedamdeset šest godina kasnije, njegovo ime je konačno izašlo u javnost. Likovni kritičar i novinar Huan Ramirez de Lukas čitavog života je krio kutiju sa uspomenama na svoju jednogodišnju strasnu vezu sa Lorkom, u kojoj su se nalazile nepoznata pesma i dnevnik.

De Lukas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je kutiju predao sestri neposredno pre svoje smrti 2010. Sadržaj kutije otkriva da su se Garsija Lorka i 19-godišnji student dramaturgije De Lukas zaljubili u Madridu i da su planirali put u Meksiko.

Međutim, De Lukas nije mogao da pređe granicu bez dozvole roditelja, pa je otišao u rodni Albasete da ih zamoli za dopust, nekoliko dana pre početka Građanskog rata.

Lorka je, u međuvremenu, otišao u rodnu Granadu gde je - po izbijanju rata - tražio utočište u kući prijatelja, porodice Rosales. Kad je Granada pala u ruke Frankove fašističke vojske, levičarskom pesniku je bio ugrožen život.

Avgusta 1936. tridesetosmogodišnji Lorka je uhvaćen i streljan na brdu u mestašcu Fuente Grande. Njegovo telo nikad nije pronađeno. Pesnikova ljubav prema Ramirezu de Lukasu objašnjava zašto je Lorka odlagao put u Meksiko uprkos upozorenjima da, i pre početka Građanskog rata, desničarski revolveraši žele da mu dođu glave.

De Lukasova konzervativna porodica bila je užasnuta njegovom vezom sa Lorkom i nije mu dozvolila da putuje, čak mu je zapretila vojnom gardom ako pokuša da ode.

Lorka mu je napisao pismo u kome ga je molio da bude strpljiv i uveravao ga je da je važno da ne raskida veze sa porodicom. „Uvek računaj na mene. Ja sam tvoj najbolji prijatelj i molim te da budeš taktičan i ne dozvoliš da te odnese reka sudbine", pisao je pesnik, prema verziji pisma objavljenoj u „El Paisu".

Osim pisma, u Ramirezovoj kutiji nalazila se i Lorkina pesma koja opisuje njegovu beznadežnu privrženost „plavom mladiću iz Albasetea".

„Ne mogu čak ni da ga gledam!”, ponavlja se u pesmi nastaloj maja 1935, u vreme kad je Lorka pisao svoje čuvene sonete o mračnoj ljubavi.

Autor Manuel Fransisko Reina, koji je imao uvid u sadržaj kutije, rekao je za „El Pais" da to dokazuje da su Lorkini poslednji soneti upućeni De Lukasu, a ne, kako se mislilo, njegovom ranijem ljubavniku, fudbaleru Rafaelu Rodrigezu.

„Federiko nije želeo da ide u Meksiko bez svoje ljubavi... Još su neki znali za ovu priču, poput pesnika Luisa Rosalesa i Antonija Hernandesa, koji su mi to potvrdili", kaže Reina koji će svoj sledeći roman zasnovati na ovoj aferi.

Ramires se kasnije priključio dobrovoljačkoj Plavoj diviziji i borio se na strani Hitlera protiv Rusa, kako bi sebi obezbedio opstanak u Frankovoj Španiji. Svoju vezu sa pesnikom je sve vreme držao u tajnosti i odbijao je da odgovara na pitanja raznih Lorkinih biografa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.