Otkrivanje spomenika sovjetskim vojnicima u Nišu

Izvor: B92, 09.Maj.2015, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivanje spomenika sovjetskim vojnicima u Nišu

U okviru obeležavanja 9. maja Dana pobede nad fažizmom u Drugom svetskom ratu, ispred logora na Crvenom Krstu danas će svečano biti otkriven spomenik sovjetskim vojnicima koji su poginuli u niškom kraju novembra 1944. godine.

Sovjetski vojnici učestvovali si u takozvanoj “Niškoj operaciji“ koja se odigrala početkom oktobra 1944. godine kada je iz južnih krajeva Srbije trebalo proterati nemačku vojsku.

Crvenoarmejci su pružili značajnu podršku partizanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pešadiji, ali je na desetine njih tom prilikom stradalo.

Izgradnju spomenika u Nišu pokrenula su udruženja ratnih veterana, a podršku im je pružio Srpsko-ruski humanitarni centar, ambasada Rusije u Srbiji, grad Niš, kao i organizacije i građani Rusije.

Spomenik je izgrađen od crvenog granita. Na postolju je reljef iznad kojeg se nalazi zvono.

Povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice pobede u Drugom svetskom ratu predstavnici grada, boračkih organizacija i vojske, položiće danas vence i cveće i na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.