Osam premijera na Španskom metru

Izvor: B92, 15.Maj.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam premijera na Španskom metru

Poznati španski reditelj Monćo Armendariz otvoriće 18. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda 5. festival savremenog španskog filma "Španski metar”.

U susret festivalu, Institut Servantes u svojim prostorijama organizuje u četvrtak u 19.00h druženje sa španskim rediteljem Monćom Armendarizom i selektorom festivala Nebojšom Popovićem koji će publici pričati o savremenoj španskoj kinematografiji. Ulaz je slobodan.

Armendarizov film >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ne plaši se” biće prikazan u petak nakon svečanog otvaranja, sa početkom u 20h. Tema filma je nasilje u porodici, a selektor festivala Nebojša Popović opisao ga je kao teško ostvarenje koje može da promeni čoveka.

"Nećete videti ništa strašno, ali će vam sve biti jasno i sve ćete osetiti", objasnio je Popović.

Tokom pet festivalskih dana biće prikazana ostvarenja koja su režirali najpoznatiji reditelji sa španskog govornog područja. Osim Armendarizovog filma publika će moći da vidi i ostvarenja "Sedmi dan", "Blektorn", "Kinez za poneti", "Prodaće kišu", "Amador", "Crni hleb", "Život je samo jedan" i "Agora".

Svi filmovi se premijerno prikazuju kod nas, izuzev ostvarenja "Kinez za poneti" koje je prikazano sa velikim uspehom na ovogodišnjem FEST-u.

Organizatori posebno izdvajaju film "Sedmi dan" Karlosa Saure koji je filmski kritičar Nebojša Popović želeo da prikaže na festivalu od njegovog prvog izdanja. Sve filmove, koji se razlikuju tematski i sadržajno, povezuje zajednički moto Sudbine i strasti.

"U Saurinom filmu strast je vrsta karaktera, a sudbina je od Boga nepromenljiva. Nasuprot tome, u filmu koji će otvoriti festival "Ne plaši se", ono što se događa glavnoj junakinji nije sudbina već mora koja može da se odagna”, navodi se u saopštenju. "Strah i inercija podstiču sudbinu, a snaga može da je menja - po određenoj ceni. U tom smislu, filmu "Ne plaši se" pridružuju se "Amador" i "Život je samo jedan". U sva tri filma, junakinje su žene koje pokušavaju da se odupru onome što im se događa ili im se tek sprema.”

Žene je smeštena i u središte filma "Agora” koji govori o briljantnoj naučnici Hipatiji kroz objektiv reditelja Alehandra Amenabara, Oskarovca i jednog od filmadžija sa najviše nagrada Goja.

U bolivijskom izvrsnom filmu "Prodaće i kišu" bolivijski Indijanci neće se pomiriti

sa svojom sudbinom. Dirljiva komedija "Kinez za poneti" pokazuje da je ljudski boriti se i da to ponekad daje rezultate, dok nam film "Crni hleb" pokazuje da se od sudbine ipak ne može pobeći.

Sve filmove izabrao je filmski kritičar Nebojša Popović. Filmovi će se prikazivati u dva termina od 19.00h i 21.00h. Nakon Beograda, filmovi će biti prikazani i u Novom Sadu, od 25. do 29. maja. Sva ostvarenja biće prikazana sa prevodom na srpski jezik.

Karte po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Beograda (KCB) ili biletarnici Kulturnog centra Novog Sada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.