Opšte propadanje  i lično uzdizanje

Izvor: Blic, 06.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opšte propadanje i lično uzdizanje

Na sceni su slavna glumica Esmi (Jasmina Avramović) i mladi senzibilni momak Tobi (Nikola Rakočević); razmenjuju dirljive replike... Pojavljuje se Frenk (Nenad Jezdić) s poklonom koji će ostati neotvoren... Rediteljka Ljiljana Todorović povremeno daje indikacije... Teče tzv. prvi progon (igra se cela predstava, bez kostima, uz povremene korekcije, prim.nov.) predstave Dejvida Hera „Ejmin pogled", čija je premijera na velikoj sceni „Ateljea 212" planirana za 22. mart. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Liljana Todorović, rediteljka, za „Blic" kaže: „Ovo je raskošna drama satkana od slojeva: od porodične priče i potresnog odnosa majke i ćerke, do povesti o gubitku - ljubavnom, porodičnom, profesionalnom, moralnom. Priča o propasti i vraćanju istinskim vrednostima i samom sebi. Bavimo se i pitanjem - možemo li ljubavlju pobediti sve to. I još: zašto dolazimo sebi tek kada sve izgubimo, zašto prepoznajemo pravu vrednost nečega tek kad ostanemo bez toga? Najzad, reč je o ratu onih koji zaista vole i onih koji vole samo sebe."

Naslovnu ulogu (Ejmi) tumači Milica Mihajlović. Čitav komad kao i njena uloga, kaže za „Blic, duboko je se tiču. „Ejma me zbilja dira, skupo me košta i mislim da se čitav komad duboko tiče svih nas, ili bar većine. Ona celim svojim bićem i životom zastupa, brani taj svoj način - voleti, zaista voleti druge i imati razumevanja za njih. Nastoji da utiče na ljude u svojoj okolini da budu blagonakloni jedni prema drugima, da ih pomiri, da ih motiviše da se liše isključivosti i besplodne principijelnosti. Ona je borac za ljubav kao bitni princip življenja. I upravo njena tragedija donosi pročišćenje ljudima koje je volela, odnosno, u izvesnom smislu, taj njen način pokazuje svoju delotvornost. Pisac Dejvid Her govori i o tome da sreća postoji samo u trenucima; zato je treba prepoznavati u njenim bljescima jer se samo tako dešava."

Na scenu ulazi Nenad Jezdić (Dominik), predlaže rediteljki da bi možda u tom trenutku trebalo da mu zazvoni mobilni jer bi to mogao da bude slikovit detalj o liku. Sledi dijalog sa Ejmi, smenjuju se ubojite rečenice, podržane izražajnim glumačkim gestovima.

„Moja junakinja Esma je glumica", kaže za „Blic" Jasmina Ranković. „Vrhunska i slavna glumica. Žena koja je duboko ukorenjena u klasične moralne vrednosti i principe. I naravno, ona se ne snalazi u novim vremenima i sumnjivim trendovima. Pušta da se stvari razvijaju na njenu štetu, propada finansijski, sa ćerkom se sukobljava zbog zeta koji pripada novom svetu, svetu lakih nota... Na kraju, ona doživljava pročišćenje kroz veliku tragediju - ili, ako hoćete, po vrlo skupoj ceni. Shvata da treba da promeni sebe i uzme stvari u svoje ruke."

Rediteljka Todorović uklapa zadnje kockice u mozaik predstave. I više za sebe kaže: „Intimno, strahujem da je rad na ovoj predstavi moj rekvijem za prave vrednosti."

„Ejmin pogled"

Uloge u predstavi tumače: Nenad Jezdić, Milica Mihajlović, Renata Ulmanski, Jasmina Avramović, Boris Komnenić, Nikola Rakočević. Scenograf je Juraj Fabri, kostimograf Snežana Pešić-Rajić, kompozitor Zoran Erić, a scenski pokret radi Nela Antonović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.