Opet prazno pozorišno leto

Izvor: Blic, 15.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet prazno pozorišno leto

Većina pozorišta u prestonici renovirana je i klimatizovana u nekoliko prethodnih godina i za tu svrhu izdvojena su znatna sredstva. Raspoloženje za igranje tokom svih godišnjih doba, međutim, nije uvećano o čemu svedoči i činjenica da nijedno institucionalno pozorište u Beogradu neće odigrati nove predstave tokom letnjih meseci.

Posle izuzetno uspešne marketinško-pozorišne akcije sa „Diplomcem", odigranim u leto 2004. godine, činilo se da će i kod nas biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usvojeni brodvejski standardi na koje su se kreatori ove predstave neskriveno oslanjali. Naime, predstava „Diplomac", u režiji Alise Stojanović, igrana je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta svake večeri od 20. avgusta do 20. septembra.

Sličan poduhvat ove godine nije u planu nijednog beogradskog pozorišta.

- Ne znam čemu ove probe za predstavu koja će biti odigrana krajem juna. Već je kraj sezone, svi su pomalo umorni i dosta im je svega - kaže akter predstave „Dr", u režiji Jagoša Markovića, koja će imati premijeru 25. juna u beogradskom Narodnom pozorištu.

Odmor od naporne sezone za beogradska pozorišta trajaće sve do početka jeseni.

- Tokom leta neće biti nikakvih novih predstava niti gostovanja Ateljea 212 - rekla je Biljana Šego, PR ovog pozorišta.

U Pozorištu na Terazijama odlučili su da pre odlaska na odmor, zbog velikog interesovanja publike, 1. i 2. jula odigraju mjuzikl Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug".

Beogradsko dramsko pozorište za ovo leto ne planira nove predstave. Ova kuća je pre nekoliko sezona pravila letnje koprodukcije sa Belefom („Disko svinje", „Mala trilogija smrti") i te predstave su igrane na sceni BDP. O novim koprodukcijama ove dve institucije u direkciji Belefa nisu imali precizne informacije.

U Narodnom pozorištu za leto, takođe, ne pripremaju premijere, ali će na Sceni „Raša Plaović" od 2. do 9. jula biti održan festival.

- U želji da što kvalitetnije predstavimo glumačke škole u Srbiji organizovali smo Festival studenata Akademija pod nazivom „Otvorena vrata". Cilj nam je da pružimo što širu lepezu glumačkih potencijala, ali i da najtalentovanijim studentima ponudimo saradnju - kaže Olivera Živković iz Narodnog pozorišta Beograd.

Predstava Narodnog pozorišta, „Car Edip", u režiji Vide Ognjenović, sredinom avgusta zatvoriće Budva grad teatar, dok će tu manifestaciju otvoriti Jugoslovensko dramsko pozorište predstavom Sonje Vukićević „Cirkus istorija".

Ni o eventualnim planovima za sledeću sezonu zainteresovani posetilac sajtova beogradskih pozorišta ne može da bude ispravno informisan. U rubrikama "uskoro" i "vesti" na većini tih sajtova nema nikakvih podataka. Izuzetak je Beogradsko dramsko pozorište koje za 2009. najavljuje novo delo dramskog pisca i reditelja Gorana Markovića "Posle pada". Reč je o pozorišnom projektu povodom jubileja pada Berlinskog zida. Namera kreatora ovog projekta je da ukažu kako dramski autori i pozorišta sagledavaju promene i društveno-politički razvoj u svojim zemljama posle pada Berlinskog zida i završetka hladnog rata. Naslov projekta "Posle pada", koji Beogradsko dramsko pozorište realizuje u saradnji sa Gete institutom, reflektuje tri moguća značenja naslova: pad Čoveka, rušenje Berlinskog zida i istoimenu dramu Artura Milera. Ovaj međunarodni projekat uključuje pozorišta i dramske autore iz 13 zemalja Evrope.

Letnje pauze su, inače, karakteristika većine evropskih institucionalnih pozorišta. Međutim, odmor u zapadnoevropskim pozorištima znatno kraće traje. Primera radi, berlinski ,,Wolksbuhne" radi do sredine jula, ,,Theatre am Schiffbauerdamm" iz istog grada ima pauzu od 14. jula do 28. avgusta, a bečki ,,Burgtheater" sezonu počinje 1. septembra.

Ni u bliskom okruženju pozorišta nemaju toliko dugačke odmore kao u Beogradu. HNK iz Zagreba, na primer, gostuje 10. jula na Festivalu u Ljubljani sa predstavom „Razgovori karmelićanki", od 12. do 14. jula biće na 59. dubrovačkim letnjim igrama sa predstavom „Dundo Maroje" po Marinu Držiću, koja će biti odigrana i u Kotoru 16. jula.

Početak jesenje sezone u beogradskim pozorištima uvek je u senci Bitefa. Stidljivi pokušaji gradskih vlasti da animiraju dotirana pozorišta i za ažurnije letnje aktivnosti, prekriveni su ravnodušnošću teatarskih čelnika koji su, pre svih, zaduženi za pokretanje novih programskih inicijativa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.