Omaž filmu i ljubavi

Izvor: Politika, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omaž filmu i ljubavi

Celuloidni Almodovarovi „Slomljeni zagrljaji” i pompezna Belokijeva saga o Musoliniju „Pobediti”

Od našeg specijalnog izveštača

Kan – Zauzevši udarni termin festivalske središnjice, iscrpljujućih dana gledanja azijskih majstorija i filmova, tokom čijih su projekcija sa platna leteli meci a krv liptala na sve strane – novi film kultnog španskog reditelja Pedra Almodovara „Slomljeni zagrljaji”, publika u Kanu iščekuje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povišenom radoznalošću.

Rana jutarnja novinarska projekcija ovog filma bila je ispraćena sa simpatijama i poštovanjem. Na Almodovarovu ljubav prema filmu kritičari su odgovorili ljubavlju prema Almodovaru. Ta veza je postala neraskidiva. Čak i kada Almodovar ne podari remek-delo. A ovo je upravo takav slučaj.

„Slomljeni zagrljaji” je delimično film o filmovima, a delimično film o ljubavi – negde između žonglira Almodovar. Nemirna, opsežna i iskreno uživajuća kombinacija melodrame, komedije i crnog filma, snažno se drži zajedno zahvaljujući sinematičnim rediteljskim sposobnostima i postepeno izrasta u veliki autorov omaž filmovima i ljubavi.

Iako je manje načinjen od krvi i mesa, a više od celuloida, stilski svedeniji i mirniji nego sva prethodna njegova dela (ovo mu je 17. film), iako nema one „almodovarovske vatre” na koju smo navikli, „Slomljeni zagrljaji” je lep, gledljiv i značajan film. U njemu Almodovar pod reflektore stavlja sve ljude i sve poslove neophodne u procesu nastanka filma, sve spletke i emocije, profesiju i one koji dele zajedničku iracionalnu strast.

Sama filmska priča sročena je od hronološkog niza flešbekova, samopropitivanja i sećanja bivšeg ambicioznog reditelja Matea Blanka, koji posle teške saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio vid i voljenu ženu, odbija da se zove pravim imenom, već se služi izmišljenim – Hari Kejn. Rekonstrukcijom njegovih sećanja iz pozadine u prvi plan izranja voljena Lena, čiji lik tumači Almodovarova muza Penelope Kruz, ljubavnica opasnog tajkuna koji zbog nje postaje filmski producent, glumica u pokušaju. Lena je rediteljeva Odri Hepbern, Veronika Lejk, Izabela Roselini... Gledalac postaje svedok izvrsnih Penelopinih transformacija i ogromne Almodovarove ljubavi prema ženama. Almodovar ženskim likovima i inače prilazi sa puno emocija i pažnje. Voli ih i kada im se podsmeva, što je i u ovom filmu evidentno.

Almodovar Penelopi Kruz pridružuje i svoje miljenice Lolu Duenjas, Blanku Portiljo, Anđelu Molino, Kiru Miro, sa kojima je majstor kamere Rodrigo Prieto znao šta treba činiti. I kada nije sasvim u svom elementu, i kada poseže za sopstvenim citatima, Almodovar zaslužuje aplauze. U ovom slučaju za zanosnu priču o strasti, moći, dvoličnosti i sudbini.

Italijanski veteran Marko Belokio, sa novim filmom „Pobediti”, priključio se autorima u ovogodišnjoj trci za „Zlatne palme”. Reč je o prilično pompeznoj, klasičnoj sagi o tajnom životu Benita Musolinija, njegovoj vanbračnoj vezi sa Idom Dalser iz koje se rodio dučeov nepriznati sin Benito Albini. Dalserova, koja je bila zaslužna za njegov politički angažman i vrtoglavi uspeh, skončala je zajedno sa sinom, zatvorena, mučena psihički i fizički, u psihijatrijskim azilima. Belokio rasvetljava mračnu stranu italijanske i svetske istorije, onu koju su ignorisali oficijelni biografi Benita Musolinija. Glavne uloge u filmu tumače Filipo Timi i Đovana Mezođorno.

-------------------------------------------------

Hoće stići, neće stići

Kanski festival ne bi bio to što jeste da uz filmove nema i tračeva. Jedan od njih prostrujao je juče poput munje duž Kroazete. „Penelope Kruz neće doputovati da prisustvuje premijeri Almodovarovog filma, jer se otrovala hranom!” – raširila se ova glasina poput „španske groznice”. Najpoznatije svetske agencije utrkivale su se da je što pre ekskluzivno jave svojim korisnicima.

„Otrovana” ili ne, tek Penelope se, sva doterana, pojavila na jutrošnjoj obaveznoj foto-sesiji i prisustvovala konferenciji za novinare posle prve projekcije filma.

Iako je bilo najavljeno da će premijeri Almodovarovog filma prisustvovati i Emir Kusturica, naš reditelj ipak neće stići u Kan. Kaže: „ Sprečavaju me obaveze”.

Dubravka Lakić

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.