Održana komemoracija Miši Blamu

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija Miši Blamu

Komemoracija legendarnom srpskom džez muzičaru, kompozitoru i kontrabasisti Mihajlu Miši Blamu održana je danas u Kamenoj sali Radio Beograda u prisustvu porodice, kolega muzičara i brojnih prijatelja i poštovalaca.

Tužan dan ali ispunjen emocijama vezanim za muziku za koju je Miša Blam živeo, u dostojanstvenom miru okupio je brojne muzicare i kulturne poslenike koji su došli da se oproste od posvećenika džez muzike, nerazdvojno vezanog za svoj kontrabas, potomku dorćolske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jevrejske porodice u kojoj je bilo više genaracija muzičara.

Doajen srpskog džeza Ljubiša Bubiša Simić toplim rečima oprostio se od svog daleko mladjeg kolege sa kojim je mnogo putovao, svirao i gotovo uvek pričao o muzici, nezamisliv bez svog kontrabasa sa kojim je bio jedno biće.

"Uvek u elegantnom odelu, sa leptir mašnom, uvek je davao seriozan značaj džezu jer je to za njega sveta muzika bilo da je svirao u nekom klubu, malom mestu u Srbiji ili Kolarčevoj zadužbini", rekao je Simić.

On je podsetio na značaj Blama kao istraživača istorije srpskog džeza, njegov otac Rafael bio je prvi profesionalni džez muzičar u Srbiji, osnivač džez orkestra "Studentski Micky Jazz" (1927) a njegov deda Markus David bio je medju osnivačima Radio Beograda.

Sa svojim bečko, jevrejskim i beogradskim humorom Miša Blam je dosledno sakupljao istoriju srpskog džeza, bavio se istraživanjem, publikovanjem, pravio izložbe i iza njega je ostao dragocen materijal koji je želeo da smesti u prvi muzej džeza, na nama je da tu njegovu ideju ostvarimo, rekao je džez muzičar Mića Marković.

Miša Blam je imao ideju da se napravi muzej džeza, to je institucija koja mnogo košta ali njegovi snovi ne bi trebali da budu zaboravljeni, Narodna biblioteka Srbije, Radio Beograd, Dom omladine Beograd, ministarstvo kulture trebali bi da sistematizuju materijal koji je sakupio kako bi bio dostupan javnosti.

Osim višedecenijske medjunarodne karijere muzičara, Miša Blam je bio predani istraživač prošlosti džez muzike u Srba, sistematski je decenijama prikupljao stare muzičke snimke i najrazličitije detalje vezane za prošlost džeza kod nas.

Bio je muzičar, kompozitor, profesor, a njegova istraživanja prošlosti džeza pretočena su u knjigu "Jaž u Srbiji 1927-1944" i dragoceno su i neprevazidjeno štivo.Poseban značaj imao je u životima mladih džez muzičara u ime kojih se od Miše Blama oprostio dirigent Ivan Ilić.

O Mihajlu Miši Blamu kao dragocenom saradniku sa kojim je tri decenije putovao širom sveta, koji je već za života postao legenda, na komemoraciji je pričao i frulaš Bora Dugić.

Miša Blam je studirao kontrabas, a prethodno učio violinu i klavir. Pohadjao je muzičku školu "Stanković" u kojoj će i sam postati profesor, poput njegovog oca. Muzičku akademiju je pohadjao u Beogradu i potom u Belgiji.

Osim džezom, podjednako se bavio i drugim muzičkim stilovima, a kao muzičar obišao je čitav svet.

Nastupao je s najrazličitijim orkestrima i muzičkim velikanima sa svih meridijana, od Beogradske filharmonije do Berlinskog radio-orkestra Herberta fon Karajna, kao i sa više od 30 velikana džeza iz sveta.

Prema rečima Dugića, o muzičaru koji nas je prerano napustio, o veoma obrazovanom, gotovo renesansno svestranom čoveku koji je za života postao legenda, još dugo će se ispredati priče.

Mihajlo Miša Blam(1947-2014) sahranjen je danas na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.