Odlazak legendarnog pevača: Preminuo Oliver Dragojević

Izvor: BKTV News, 29.Jul.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak legendarnog pevača: Preminuo Oliver Dragojević

Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici preminuo je pevač Oliver Dragojević, prenose hrvatski mediji.

Velikan hrvatske muzičke scene preminuo je u 71. godini, tačno godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

Vest o smrti pevača potvrdili su za "Jutarnji list" članovi njegove porodice.

Dragojević je bio jedan od najpoznatijih pevača u Hrvatskoj, ali i na području cele bivše Jugoslavije.

Najpoznatije Oliverove pesme su: "Galeb >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i ja" (1975), "Skalinada"(1976), "Malinkonija" (1977), "Oprosti mi pape" (1978), "Molitva za Magdalenu" (1978), "Veruj u ljubav" (1979), "Nadalina" (duet sa Borisom Dvornikom iz 1980), "Karoca" (1982), "Moje prvo pijanstvo" (1983), "Svirajte noćas za moju dušu" (1988), "Što to beše ljubav" (1988), "Neka se drugi raduju" (1990), "Cesarica" (1993)...

Oliver Dragojević rođen u Veloj Luci na Korčuli. Prvi put se s muzikom sreće kada je imao samo pet godina, kada mu je otac poklonio usnu harmoniku kojom je zabavljao decu iz ulice, ali i putnike na brodu na relaciji Split- Velika Luka. Bila je to ljubav na prvi zvuk. Muzičku školu pohađao je u Splitu, a prvi muzički nastup bio mu je na splitskom dečjem festivalu 1961. godine s popularnom pesmom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snima tada poznate svetske hitove za radio u Splitu.

Šest godina kasnije na nagovor Zdenka Runjića prvi put nastupio je na Splitskom festivalu s pesmom Picafera, koja će ne tako sjajnom plasmanu na festivalu postati jedna od omiljenih među publikom. Nakon toga je godinama svirao po zapadnoevropskim klubovima, a 1974. je na Prokurativama osvojio nagradu publike za pesmu "Ča će mi Copacabana". Potom je uspostavio saradnju sa Zdenkom Runjićem, da bi 1975. na Splitskom festivalu nastupio s pesmom "Galeb i ja", koja je postala njegov zaštitni znak.





Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.