Od romantizma do naših dana

Izvor: Glas javnosti, 22.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od romantizma do naših dana

BEOGRAD - Sedmi međunarodni festival kamernih horova, koji se na inicijativu gradskog akademskog hora „Liceum“, kao domaćina, održava u Kragujevcu do 23. avgusta, ove godine imaće svoja „izdanja“ i u Beogradu i Novom Sadu, saopšteno je iz agencije Jugokoncert. Tokom tri večeri, do 23. avgusta, u kalemegdanskom Muzičkom paviljonu nastupiće šest kamernih horova.

Prvog dana, večeras od 20 časova nastupiće makedonski gradski mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja, pod dirigentskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vođstvom Ilije Atanasova sa kompozicijom „Molitva“ (originalno, vizantijsko i folklorno u duhovnoj muzici) i Hor krasnojarskog pedagoškog koledža br. 1 iz Rusije predvođen dirigentom Galinom Kozirevom, koji će beogradskoj publici predstaviti Horska dela savremenih sibirskih i ruskih kompozitora. Sutra u isto vreme dirigent Katarina Stanković i Crkveno pjevačko društvo „Ostrog“, iz Novih Banovaca, izvešće program „Srpski kompozitori u slavu Gospoda“, dok će vokalni ansambl „Hasler“, iz mađarskog grada Miškolca, izvesti Horsku muziku različitih evropskih crkava od romantizma do danas, predvođeni maestrom Zoltanom Šandorom.

Poslednjeg dana beogradskog Međunarodnog festivala kamernih horova u petak 22. avgusta od 20. časova nastupiće Kamerni hor „Zlatousti“, iz grada Kuopio (Finska), koji će predvođen dirigentom Miko Sidorovim izvesti „Svete tihi“ (Pravoslavna duhovna muzika našeg vremena), a festival će zatvoriti dirigent Tanja Nikleva-Vladeva i ženski hor „Hristina Morfova“, Sofija (Bugarska), sa programom „Muzika naroda u 20. veku - kontrasti i izazovi“.

Shodno tradiciji, svake godine festival ima drugu temu i programsku odrednicu, a ove godine to je duhovna muzika. Tako će biti izveden široki raspon horskih duhovnih kompozicija različitih perioda, a svaki od koncerata nosi i podnaslov koji upućuje na bližu definiciju programa.

Svi koncerti se održavaju na otvorenom, a ulaz je besplatan.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.