Objavljen roman Svećenica mjeseca Milene Benini

Izvor: Art-anima.com, 24.Nov.2014, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen roman ''Svećenica mjeseca'' Milene Benini

"Zagrebačka naklada" je uoči početka Interlibera izbacila nekoliko novih izdanja hrvatskih pisaca fantastike. Među njima i štampanu verziju romana "Svećenica Mjeseca" Milene Benini, koji je izvorno, tokom 2008. godine, objavljivan u nastavcima na autorkinom blogu.

Roman je komentar na razaračku snagu ratova kakve naši krajevi itekako dobro poznaju, ali i epska priča smeštena u paraistoriju nadahnutu ilirskim i rimskim nasleđem. Svet romana izgrađen je na lokalnim temeljima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << a kao poseban kvalitet ističe se raznovrsnost i kompleksnost junaka, koji ni sami često ne znaju da li postupaju ispravno ili ne i ako to čine, da li je to iz ispravnih razloga.

Radnja romana prati isceliteljku Kalaidu koja usred rata i nezapamćeno surove zime na svom imanju brine o izbeglicama ali i jednom zarobljeniku. On odbija bilo kakvu komunikaciju i pored uporne ljubaznosti kojom ga Kalaida obasipa. Međutim, kada se dogodi iznenadni napad zastrašujućih severnjačkih ratnika, zarobljenik će spasiti isceliteljku i obećati joj pomoć kako bi oslobodio njen, a kasnije i svoj dom.

Milena Benini rođena je 1966. godine u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost na univerzitetu Sent Džordž u Oksfordu. Autorka je romana "Kaos" (1998) i "Svećenica Mjeseca" (2008, 2014), kao i brojnih novela i kratkih priča. Višestruka je dobitnica "SFera" nagrade. Predaje kreativno pisanje, a njeni eseji o pisanju fantastike zastupljeni su u kolekcijama "The Complete Guide to Writing Fantasy" (2006) i "The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact" (2007) kanadskog izdavača "Dragon Moon Press".
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.