Objavljen ,,Novi svetski poredak

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen ,,Novi svetski poredak"

Knjiga nobelovca Harolda Pintera ,,Novi svetski poredak” koju čine dve piščeve pozne drame (Novi svetski poredak i Pepeo pepelu) i njegova nobelovska beseda objavljena je u novoj ediciji ,,Premijere” izdavačke kuće Arhipelag.

Pinter u dramama Novi svetski poredak i Pepeo pepelu daje snažnu kritiku moderne svetske istorije i politike, pokazujući svu dramu ugroženog čoveka pred moći i nasiljem. U Novom svetskom pore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tku Pinter krajnjim minimalističkim sredstvima oblikuje kritičku sliku modernog sveta. Na drugoj strani, drama Pepeo pepelu suočava čitaoce s pitanjem nasilja u istoriji, politici i svakodnevici XX veka, s posebnom snagom postavljajući pitanje fašizma i dilemu da li je fašizam istorijski okončan.

,,Kada pogledamo u ogledalo, smatramo da je slika koju vidimo ispravna. Pomerimo li se za milimetar, slika će se promeniti. Mi, u stvari, gledamo u beskrajan niz odraza. Pisac ponekad treba da razbije ogledalo – jer s druge strane ogledala posmatra nas istina. Uprkos nepreglednom polju mogućnosti, verujem da se nad svima nama kao građanima nadvija presudno zaduženje da postojano, ne zastranjujući, žestokom intelektualnom odlučnošću, definišemo pravu istinu naših života i naših društava. Štaviše, to nam je obaveza. Ako ta odlučnost izostane iz naše političke vizije, izgubićemo svaku nadu da ponovo vratimo ono što smo skoro potpuno izgubili – naše ljudsko dostojanstvo”, rekao je Harold Pinter u svojoj nobelovskoj besedi.

Pinter je primer angažovanog pisca i intelektualca koji se angažovao u najvažnijim javnim i političkim pitanjima poslednjih decenija XX veka kao izraziti kritičar pitanja političke moći u međunarodnim odnosima i kao strasni zastupnik ljudskih i građanskih prava. Pinterov angažman ogledao se u mnogobrojnim publicističkim tekstovima, javnim apelima i konkretnim javnim i političkim akcijama u Velikoj Britaniji i u mnogim drugim zemljama.

Drame Harolda Pintera prevedene su na sve veće svetske jezike i igrane u svim važnijim svetskim pozorištima. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 2005. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dve pozne drame Harolda Pintera objavio „Arhipelag”

Izvor: Politika, 01.Dec.2011

Novu knjigu nobelovca Harolda Pintera (1930–2008), pod naslovom „Novi svetski poredak”, objavila je izdavačka kuća „Arhipelag”. Ovo delo sačinjavaju dve piščeve pozne drame: „Novi svetski poredak” i „Pepeo pepelu”, kao i njegova beseda prilikom uručenja Nobelove nagrade, u kojoj...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.