Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 65-godišnjica SKD "Prosvjeta"

ZAGREB - Svečanom skupštinom, u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, danas je svečano obeležena 65-godišnjica osnivanja Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", centralne kulturne ustanove Srba u Hrvatskoj.

Svečanoj skupštini prisustvovao je i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

U obraćanju članovima skupštine i gostima Bradić je naglasio da je to kulturno društvo spona između stvaralaštva Srba u Hrvatskoj, ali i čitave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njihove zajednice, i Srbije kao njihove matice.

On je ukazao na činjenicu da se u Srbiji premalo zna o stvaralaštvu Srba u Hrvatskoj i najavio da će nastojati da se o tome kao i radu njihovih udruženja ubuduće više piše.

O "Prosvjeti" kao sponi između Srba u Hrvatskoj i Srbije govorili su i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, potpredsednik hrvatske vlade Slobodan Uzelac i potpredsednik Matice hrvatske Tomko Marojević.

Predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer naglasio je da su manjine u Hrvatskoj, između ostalog i srpska, finansijski obezbeđene i da deluju mehanizmi zaštite 22 manjine u Hrvatskoj.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik Sabora Milorad Pupovac ukazao je na činjenicu da bi se trebalo promeniti svest o isticanju simbola i obeležavanja događaja iz istorije "Prosvjete".

On je rekao da je spomen ploča koja je bila postavljena u Glini u spomen na osnivanje društva 1995. skinuta i do danas nema volje da se ponovo postavi.

Predsednik SKD "Prosvjeta" Čedomir Višnjić, koji je i pomoćnik ministra kulture Hrvatske, govorio je o istorijatu i sadašnjosti te organizacije, ukazujući na aktivnosti koje su svakim danom sve obimnije i značajnije.

Na skupštini su podeljene zlatne značke dugogodišnjim aktivistima prosvete. Među dobitnicima su Branimir Ćelap koji je od 1953. na čelu izdavačkog dela "Prosvjete", Branko Kurućić koji od 1997. vodi folklorne aktivnosti u istočnoj Slavoniji, Tanja Olujić Musić koja od 1994. vodi časopis za decu "Bijela pčela" i Milan Zjalić koji je na čelu "Prosvjete" bio 1970. i 1971. godinu.

"Prosvjeta" je kao centralna kulturna ustanova Srba u Hrvatskoj osnovana 1944. godine na oslobođenoj teritoriji u varoši Glina. Radila je do 1970. kada su njene aktivnosti zabranjene da bi 1980. bila i formalno ugašena.

Prvi put pokušana je obnova 1990. ali to nije uspelo nakon čega je obnovljena 1992, odnosno 1993. godine, a sada broji više hiljada članova u 50 pododbora širom zemlje i nosilac je brojnih kulturnih i prosvetnih aktivnosti Srba u Hrvatskoj.

U dvorani "Vatroslav Lisinski" večeras će biti održan i koncert ansambla srpskih narodnih pesama i plesova "Kolo" iz Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obeležena 65. godišnjica SKD "Prosvjeta"

Izvor: RTS, 01.Jun.2009

Centralna kulturna ustanova Srba u Hrvatskoj Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" obeležila je 65 godina postojanja. Svečanoj skupštini prisustvovali ministri kulture Srbije i Hrvatske...Svečanom skupštinom, u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, svečano je obeležena 65-godišnjica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.