Obeležen jubilej maestra Radoslava Graića

Izvor: RTS, 26.Nov.2015, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen jubilej maestra Radoslava Graića

U prepunoj dvorani Kolarčeve zadužbine svečanim koncertom Muzičke produkcije RTS-a, obeleženo je 60 godina umetničkog rada Radoslava Graića, kompozitora, tekstopisca i nekadašnjeg urednika Muzičke redakcije RTS-a.
Kada je 1969. na Beogradskom saboru pesma sa naslovom "Zašto dušo ne dođeš" osvojila prvo mesto, njen autor Radoslav Grajić, poznatiji kao Graja nije ni slutio da će to postati njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lična karta. 

Tako i jeste, jer se pesma peva u gotovo svim prilikama, od koncerata pa do privatnih sedeljki već skoro pola veka i postala je deo srpske muzičke umetnosti u kojoj je svi pamte pod naslovom "Mito, bekrijo".
Životni put Radoslava Grajića nije bio lak, ali je bio više nego uspešan.  Iz rodnog Mrkonjić Grada dolazi u Beograd gde je stekao dve diplome. Na Filozofskom fakultetu - istorije umetnosti i na Muzičkoj akademiji - diplomu iz solo pevanja. Tako je i postao član hora Radio Beograda i Beogradske opere.
"Ja volim da pričam o Graji kao uredniku, kao šefu koji je bio velika zvezda među nama ali nam nije dozvoljavo da to osetemo jer je bezrezerno prenosio svoja znanja a pritom je uvek bio i rame za plakanje i ruka za podršku", kaže Nena Kunijević, urednik i reditelj u Muzičkoj redakciji RTS-a.
Više od 30 pevača i 20 članova Narodnog orkestra RTS-a, pod upravom Vlade Panovića svojski je gradilo priču o 60 godina umetničkog rada mestra Radoslava Grajića. Oni su izveli 22 njegove kompozicije.
Iz pera Radoslava Graića nastala je muzika za različite ukuse, zabavna, narodna i dečja.

Pored pesme "Mito bekrijo", proslavile su ga i "Žubor voda žuborila", "Doleteće golub beli", "Hej krčamarice", ali i pesme "Vuče, Vuče bubo lenja šta će reći pokolenja", "Lako je prutu da se sokoli", kao i čuvena "Stjuardesa", koju je pevao Đorđe Marjanović.
"On ima rafiniarani osećaj za klasičnu narodnu pesmu koju gradi na idiomu izvorene narodne pesme i varoške pesme. Njegovu varošku pesmu prepoznaću među hiljadu drugih a to znači da prepoznajem njegov muzički rukopis", kaže profesor Nikola Rackov.
Na koncertu je izvođače pratio Narodi orkestar RTS-a koji slavi 80 godina.
Sve u svemu bilo je čarobno veče posvećeno čoveku koji je pored pevanja i komponovanja 30 godina radio u Radio-televiziji Beograd, a Kulturno-prosvetna zajednica Srbije mu je dodelila Povelju za životno delo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.