Obeležen Dan radio-drame

Izvor: RTS, 23.Mar.2018, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan radio-drame

U Kamenoj sali Radio Beograda je obeležen Dan Radio-drame. Plakete za najuspešnija glumačka ostvarenje "Vitomir Bogić" u protekloj sezoni dobili su Ana Sofrenović i Slobodan Beštić.
Na manifestaciji, kojom se sedamnaesti put obeležava Dan radio-drame, u sećanje na čuvenog glumca Vitomira Bogića, uručene su tradicionalne godišnje nagrade Dramskog programa.

Plaketu za izuzetan doprinos >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radiofoniji dobio je profesor Slobodan Atanacković, kompozitor, muzički teoretičar i dugogodišnji glavni muzički urednik Radio Beograda.
Plakete za najuspešnija glumačka ostvarenja "Vitomir Bogić" u protekloj sezoni 2017/18. sjajnim kreacijama zaslužili su Ana Sofrenović za ulogu Žene u radio-drami Dimitrija Kokanova "Prizori konstruisanog odnosa", u režiji Meline Pote Koljević i Slobodan Beštić za ulogu Barbarogenija u radio-drami Ljubomira Micića "Barbarogenije decivilizator" u režiji Zorana Rangelova.
Povelja za doprinos radiofoniji uručena je dizajneru zvuka Zoranu Uzelcu, koji je svojim radom i zalaganjem doprineo da radiofonska poema "Veliki kamen" autorke Ivane Stefanović dobije prvu nagradu na prestižnom festivalu Pri Italia 2017.
Povelju za najboljeg mladog umetnika u protekloj godini pripada dramaturgu Maši Pevac.
I ove godine uručene su nagrade pobednicima najstarijeg književnog konkursa u Srbiji - Javnog anonimnog konkursa Radio Beograda za najbolju radio-dramu u kategorijama originalna radio-drama, apstraktni oblik radiofonije i dramska minijatura.
U kategoriji originalna radio-drama prva nagrada pripala je Branislavu Jankoviću, autoru drame "Dva neba".
Drugu nagradu, dobila je drama "Aprilski kašalj nad Beogradom", autora Srđana Živkovića.
U kategoriji apstraktni oblik radiofonije nagradu je dobilo delo "Poezija androida", autora Uroša Rankovića.
U kategoriji dramska minijatura nagrada je otišla u ruke Aleksandru Petroviću, za delo "Voz za Edervil".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.