Obeležen Dan Narodnog pozorišta

Izvor: Studio B, 22.Nov.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Narodnog pozorišta

Dan Narodnog pozorišta u Beogradu obeležen je na Velikoj sceni nacionalnog teatra uručenjem nagrada zaslužnim umetnicima i podsećanjem na ostvarene rezultate u prethodnih godinu dana.

U okviru proslave Dana Narodnog pozorišta, glumcu Slobodanu Beštiću uručena je nagrada "Raša Plaović", koju pozorište dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2014/ 2015. godine.

Nagrada Narodnog pozorišta za najbolju predstavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na repertoaru nacionalnog teatra u sezoni 2014/2015 pripala je predstavi "Rodoljupci" J.S. Popovića, u režiji Andraša Urbana.

Za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta u sezoni 2014/2015 nagrada je uručena Neli Mihailović za ulogu gospođe Zelenićke u predstavi "Rodoljupci" i Dejanu Kolarovu za ulogu Dorijana Greja u baletu "Slika Dorijana Greja", koreografa Vladimira Logunova.

Nagrada Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan umetnički doprinos dodeljena je prvakinji Opere Suzani Šuvaković Savić, a plakete po odluci UO NP povodom značajnih aktivnosti u životu i radu Narodnog pozorišta prvakinji Drame Radmili Živković i Vojsci Srbije.

Pečat po odluci upravnika Narodnog pozorišta povodom posebnog doprinosa životu i radu teatra uručen je prvaku Baleta Svetozaru Adamoviću, dok je srebrenjak, takođe, po odluci upravnika Narodnog pozorišta, za dugogodišnji doprinos nacionalnom teatru pripao solisti Opere Olgi Savović.

Dodeljene su i pohvale za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja, a po odluci UO, Zlatne značke za 20 godina rada u NP i povelje radnicima koji su otišli u penziju.

Prisutne je pozdravio vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić koji je rekao da se poslednjih dana u medijima vodi ružna kampanja u vezi sa nacionalnim teatrom, nazvavši to "delom loše pokrivene političke kampanje u kojoj Narodno pozorište ne može i ne sme da učestvuje".

Savić je naglasio da Narodno pozorište odlično radi, dobro funkcioniše, ima svoje resurse, svoje pozitivne bilanse i rezultate, sa kojima odskače od sive i loše situacije u srpskoj kulturi.

"Ono što bi te ljude trebalo da zabrine jeste što nemamo jasan plan, kulturnu politiku, formulisanu strategiju kulturnog razvoja, imamo Zakon o kulturi koji se primenjuje kako je kome zgodno, probleme u mnogim institucijama kulture, probleme sa umetničkim udruženjima, kultura nam se poslednjih godina urušava i propada i sad Narodno pozorište, koje tu stoji kao perjanica zahvaljujući radu i publici, za njega se navodno brinu", rekao je on.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.