OBJAVLJENA LJUBAVNA PISMA ŠARLOTE BRONTE

Izvor: TvojPortal.com, 31.Jan.2012, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBJAVLJENA LJUBAVNA PISMA ŠARLOTE BRONTE

Izvor: Tvoj portal  Britanska biblioteka (British Library ) objavila je retka pisma spisatlejice Šarlote Bronte ( Charlotte Bronte's, 1816-1885) koje je pisala svom profesoru, Belgijancu Konstantinu Ežeu ( Constantin Heger).Pisma u kojima ona ispoljava svoja romantičarska osećanja prema učitelju, štampana su u zborniku „Ljubavna pisma:dve hiljade godina romana“( Love Letters: 2000 Years of Romance).
Kako piše Dejli Telegraf ( The Dailly Telegraph), pisma su napisana 1844.g. kad >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << je Šarlota imala 28 godina , a u to vreme sestre Bronte su se nalazile u Briselu gde su u početku učile kod Ežea, a zatim su počele same da predaju.



Eže, pošto je dobio nekoliko pisama od Šarlote ,sve ih je pocepao,ali ih je ponovo spojila njegova žena.Kasnije je o sadržaju tih pisama saznala Elizabet Gaskal ( Elizabeth Gaskell, 1810-1865 ), autorka biografije Šarlote Bronte , ali ih u svojoj knjizi nije pominjala.
O osećanjima autoke „Džen Ejr „( Jane Eyre ) čitaoci su prvi put saznali 1913. kad su bila predata Britanskoj biblioteci i objavljena u Tajmsu ( The Times).
Na sajtu Biblioteke istaknuto je obaveštenje da će se prezentacija knjige kao i diskusija posvećena ovom izdanju održati u subotu, 11.februara . U zborniku je osim pisama Šarlote Bronte obvaljenja i prepiska Oskara Vajlda ( Oscar Wild), Henriha VIII, Čarlsa Dikensa, Lorda Horacija Nelsona i drugih.
B.Rakočević

šarlote brontecharlotte brontekonstantin ežeOscar Wildoskar vajldhenri osmičarls dikens

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.