Novo izdanje Tišmine Bernardijeve sobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo izdanje Tišmine "Bernardijeve sobe"

BEOGRAD -

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine Slobodan Tišma potpisao je danas ugovor sa Kulturnim centrom Novog Sada za drugo izdanje knjige "Bernardijeva soba", iz Makedonije stigla i prva ponuda za prevod tog dela.

Pošto je prvo izdanje romana, objavljeno u svega 500 primeraka, skoro rasprodato, drugo će biti štampano u 3.000 primeraka, rekao je direktor Kulturnog centra Laslo Blašković i istakao da je, posle objave odluke o dodeli nagrade, iz Makedonije stigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponuda za prevod tog dela.

Ne namerava da piše nešto novo

Blašković je, na konferenciji za novinare, kazao da će biti održana serija promocija nagrađenog romana, u zemlji i inostranstvu.

Tišma je rekao da je NIN-ova nagrada kruna njegove literarne karijere, istakavši da u ovom trenutku ne namerava da piše nešto novo.

Izrazivši zadovoljstvo time što je Kulturni centar Novog Sada izdavač nagrađene knjige, jer je na "Tribini mladih" pri toj ustanovi počeo svoju umetničku karijeru, Tišma je rekao da ga je ta ugledna nagrada veoma obradovala, ali da se sad oseća "prilično izmoreno".

"Ja sam prešao taj put od marginalca do nekog priznatog pisca, znači promenio sam se", kazao je on i dodao da je malo izneverio "neki svoj zavet mladosti".

Tišma je rekao da je tokom umetničkog rada "menjao maske i bio svaštar", što se na kraju isplatilo.

Novosadski književnik Vladimir Kopicl je podsetio na Tišmino bogato umetničko stvaralaštvo, od stupanja na kulturnu i umetničku scenu 60. godina prošlog veka.

On je postao "kultna i opšte poznata ličnost, čijim se umetničkim radom bave stotine ne samo mladih autora nego i oni koji na ozbiljan način proučavaju umetnost i kulturu", kazao je Kopicl.

Tadić čestitao Tišmi

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Tišmi Ninovu nagradu za roman godine.

"Čestitam vam Ninovu nagradu i želim puno uspeha u daljem književnom radu", poručio je Tadić.

Karikatura Slobodana Tišme, autora Živka Grozdanića

Tišma je nagradu dobio za roman "Bernardijeva soba".

Nagrada će dobitniku biti uručena u ponedeljak, 23. januara, na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.