Novi dokumentarac o životu Fride Kalo (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 10:38

Novi dokumentarac o životu Fride Kalo (VIDEO)

Suvišno je govoriti o tome da je Frida Kalo bila je neverovatna umetnica. Interesovanje za njenu pojavu ne jenjava već decenijama, ali mora se priznati da veliki broj ljudi danas bolje poznaje njen lik i detalje iz privatnog života, nego slikarsko umeće.

Na sreću, to se već sada može promeniti, jer je pred nama dokumentarac jednostavnog nazivaFrida Kahlo,koji nasuvodi u svet ove Meksikanke i njenih magičnih radova. Nadamo se da ste nestrpljivi podjednako kao i mi da odgledate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovo ostvarenje, a u nastavku otkrijte više detalja.

„Kalo je bila ikona različitih grupacija ljudi, uvažavana zbog svojih političkih uverenja, odnosa prema invaliditetu, rodne neustaljenosti, kulturnog identiteta, i, naravno, načina odevanja”, izjavila je rediteljka Ali Rej za britansko izdanje magazina Vogue . Zatim je dodala i sledeće: „Dovoljno je da sagledamo koliko je zainteresovanih kupaca za kućne predmete, torbicu ili majicu sa njenim likom, i jasno je da mnogi žele da je prisvoje, ili bar ono što ona za njih simbolizuje. Sa druge strane, shvatila sam da je uprkos tome,veliki broj njenih dela i dalje nepoznat široj publici. Umetničko stvaranje neodvojivi je deo njene ličnosti, pa mi je neobično to što je za razliku od privatnog života, njen slikarski svet nedovoljno obrađen dokumentarnim putem. Moj zadatak je da ispravim tu nepravdu”. Stoga, ostvarenje u trajanju od 90 minuta, koje se odnedavno prikazuje u bioskopima, otkriva pravu prirodu Fride Kalo, od sjaja do očaja.

Rediteljka je utrošila godinu dana na snimanje filma u saradnji sa Exhibition on Screen , a prethodno je iščitala sve knjige na koje je naišla o njenom životu. Prema onome što vidimo u trejleru, stiče se utisak da je odabrala ispravan pristup. Naime, na ekranu imamo priliku da poslušamo reč istaknutih poznavalaca umetnosti i kustosa muzeja, kao i članova porodice lično. „Snimanje u Meksiku bilo je neverovatno iskustvo”, istakla je Rej, koja je po prvi put boravila u ovoj zemlji. „Zaljubila sam se u energiju, boje i duh mesta. Činjenica da sam izvesno vreme provelau Plavoj kući, u kojoj je slikarka rođena, provela život i kasnije umrla, a gde sei dalje nalaze njeni lični predmeti, slikarski pribor, knjige i garderoba, umnogome mi je olakšala proces stvaranja.”

Gledaoci će izbliza upoznati njen lik, itragičan splet okolnosti, nakon saobraćajne nesreće, koja ju je zadesila kada je imala 18 godina. Najednom je usled ozbiljnih povreda morala da odustane od sna da studira medicinu. Dokumentarac nam donosipogled na neustrašivu borbu za prava žena,na prkos standardima lepote, ali i na Fridine načine na koje je protezu za nogu učinila prihvatljivom još u to vreme. Takođe, obrađeni su i izazovi kakav je pobačaj, koji je oslikala na platnu, ali i želja za potomstvom. Ovo je važno istaći, jer se mnoge žene i dalje povlače u sebe zbog osećaja sramote.

„Kalo je bila nadarena i za pisanu reč, pre svega pisma, od kojih je deo dostupan javnosti, ovaj film otkriva puno o njenoj ličnosti. Snažna, samopouzdana i moćna dama, kako je mnogi doživljavaju, zapravo je krhkija kada se zagrebe po površini”, smatra Rej. „Bila je puno više od toga, a tu pre svega mislim na kontradiktornu ćud. Pisma nam pružaju uvid u njenu ranjivu crtu, osetljivost i zahtevnost, ali mi se to veoma dopalo. To ju je činilo realnom i pristupačnom. Niko od nas nije jednodimenzionalna ličnost, pa nije bila ni ona… Bila je načitana, bistra, politički aktivna i prava akademska građanka.”

Njen jedinstveni stil odevanja i dalje je neprevaziđen i nakon gotovo 70 godina od smrti, 1954. godine. Rej je tokom rada na filmu dovela u vezu odeću koju je Frida nosila sa političkim stavovima. Naime, tokom 20-ih kada se udala za slikara Dijega Rivijeru, birala je tradicionalne „tehuana“ haljine. To, međutim, nije bio slučaj u ranijem uzrastu, kada je šetala odevena u kostime nalik evropskim. Nakon meksičke revolucijenjen izgled bio jeinspirisan korenima, te je prigrlila tamošnju nošnju i zavolela navedene haljine, kao znak solidarnosti sa svojim narodom.

Ova meksička umetnica umrla je mnogo pre nego što je dostigla svetsko priznanje, ali njena buntovna priroda i dalje intrigira. „Osvrt na rad Fride Kalo i te kako je relevantan u ovom trenutku, kada svi polako shvatamo da je biti ranjiv i loše se osećati sasvim na mestu, jer pokazuje da smo stvarni i složeni kao i osoba do nas”, pred kraj ističe Rej. „Bez obzira na psihičke probleme, fizički deformitet, traumu, nestabilan brak, alkoholizam, Frida Kalo je živela nestvarno ispunjenim tempom, u kome jepronašla dovoljno mesta zastrast, prijateljstva, daleka putovanja, seks i ispoljavanje umetničkemašte. Ona je ovo postigla uporedo sa nedaćama, ne uprkos njima – a tu postoji velika razlika”, zaključila je rediteljka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.