Nova izložba u Domu omladine: Linija nova

Izvor: Blic, 04.Avg.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova izložba u Domu omladine: Linija nova

“Linija nova” naziv je izložbe koja će biti sutra otvorena u 19 sati u Galeriji Doma omladine, a predstaviće se umetnici Dragan Ilić, Vesna Perunović, Selman Trtovac, Sanja Latinović i Nataša Teofilović. Vesna Perunović: Broken China

Izložba se bavi novim tendencija u disciplini crteža, i to onima koja su oslonjena na istraživanja same linije koja može biti višeznačno tretirana: kao granica i sredstvo razdvajanja, kao put ka razrešenju i spajanju, kao nestabilna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ivica sa koje se lako može iskliznuti, ukrštanje, mesto spajanja različitih linija, kao simbol života, put u intelektualnu kontemplaciju i mentalna promišljanja..

- I mada je linija posebno važna u klasičnom crtežu u kome preuzima ulogu površine, volumena i nosioca forme ona ne prestaje da interesuje savremenu umetničku praksu koja proširuje mogućnosti linije i samog crteža, ne oslanjajući se više samo na klasičnu podlogu kao što je hartija, već eksperimentiše sa različitim materijalima kao što su: drvo, koža, poliester, staklo, zidna površina, metal, terakota, vosak, pesak... Takođe koristeći mogućnosti drugih medija i nove tehnologije umetnici liniju, a sa njom i crtež uvode u svet instalacija, umetničkih intervencija,multimedijalnih istraživanja, videa, performansa, umetničkih akcija i sl - navodi se u saopštenju Doma omladine.

Na izložbi “Linija nova” svoja istraživanja predstaviće Dragan Ilić kroz performativnu i interaktivnu formu, Vesna Perunović kroz prostornu instalaciju u kojoj umetnica interveniše na predmetima svakodnevne upotrebe savremene Kine, Selman Trtovac kroz kontekstualni dijalog i monumentalnu formu, Sanja Latinović preko video zapisa sopstvenog performansa u kome linija ima aktivnu funkciju u relaciji sa punim oblikom tela umetnice i Nataša Teofilović kroz digitalnu animaciju u kojoj liniji daje autopokretljivost i novu dinamičniju funkciju.

Kustosica izložbe je Svetlana Mladenov, a postavka se može pogledati do 17. avgusta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.