Izvor: Arte, 26.Dec.2019, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova galerija Grafičkog kolektiva

U godini obeležavanja svog 70. rođendana vest od velikog značaja iz Grafičkog kolektiva: stigla je naša Nojeva barka na novoj galerijskoj adresi u ulici Dragoslava Jovanovića broj 11.

Emocije, entuzijazam i tradicija motivišu ideje o velikim mogućnostima za život u novoj Kući umetnika i negovanje profesionalnih standarda. Svojom površinom i multifunkcionalnim prostornim potencijalom, uz galerijski program, stiču se i mogućnosti za nove kustoske i umetničke prakse - >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << interaktivne sadržaje, afirmisanje stvaralaštva u oblasti proširenih medija, kreativne radionice, skupove i promocije posvećene vizuelnoj umetnosti, Kabinet grafike…

Iako smo srećni zbog novog prostora, do izložbe u novoj Galeriji Grafičkog kolektiva čeka nas savlađivanje aktuelne zakonsko-pravne procedure oko investicionog održavanja i pažljivo osmišljena logistika sa neophodnom materijalnom bazom. Naime, pomenuti prostor nije u radnoj funkciji i zahteva velike projektne zadatke sa operativnim timom.

Zahvalni smo Ministarstvu kulture republike Srbije i republičkoj Direkciji za imovinu koji svojim odlukama cene profesionalnu i moralnu baštinu Grafičkog kolektiva. Takođe veliko hvala medijima koji su svojim koncentrisanim delovanjem i prisutnošću pomogli da se uoči problematična situacija u kojoj smo, zbog restitucije, izgubili kultni prostor na Obilićevom vencu. U našim teškim iskušenjima u vezi sa gubitkom prostora uz nas su bili i kolege, umetnici, umetnička udruženja, prijatelji i naši članovi, a njihova pisma podrške i aktivno učešće imala su više od lekovitog dejstva.

U toku proteklih godinu i po dana nomadskog života, gostujući u drugim galerijskim prostorima, Grafički kolektiv je priredio više umetničkih događaja održavajući programski kontinuitet kao Galerija u pokretu. Među njima je posebno značajna studijska izložba OTISAK VREMENA 70/∞ sa istoimenom monografskom publikacijom i pratećim programima, kruna svečanog jubilarnog programa realizovana u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Profesionalna podrška kolega iz galerija u kojima smo priređivali naše izložbe mnogo nam je značila jer smo mogli da ostvarimo vidljivo prisustvo u godini našeg jubileja.

Budući da su decenijski odnegovane relacije/dijalog sa umetnicima, publikom, medijima, prijateljima, vitalan deo/oslonac identiteta i delovanja Grafičkog kolektiva, uvereni smo u moć i delotvornost naše buduće saradnje. Vaše ideje i sugestije su, kao i uvek, dobrodošle i od značaja da bi Grafički kolektiv što pre otvorio svoja vrata i nastavio da predstavlja savremene umetničke prakse, kritički ispituje i afirmiše ideje novog milenijuma; programe okrenute ka budućnosti, za nove generacije publike i umetnika koji će stvarati i sarađivati u narednim decenijama.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Grafički kolektiv konačno na novoj adresi

Izvor: SEEcult.org, 26.Dec.2019

Grafički kolektiv konačno je dobio novi galerijski prostor – godinu i po dana nakon što je u julu 2018. bio primoran da se iseli iz zgrade na Obilićevom vencu zbog restitucije. “Stigla je naša Nojeva barka na novoj galerijskoj adresi u ulici Dragoslava Jovanovića broj 11”, saopštio je 26....

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.