Norman Foster dobitnik nagrade Princ od Asturije

Izvor: Blic, Tanjug, 20.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norman Foster dobitnik nagrade "Princ od Asturije"

Britanski arhitekta Norman Foster dobitnik je ovogodišnje nagrade "Princ od Asturije" na polju umetnosti, saopštio je žiri koji dodeljuje ovo prestižno špansko priznanje.

Foster (74), koji je važio za velikog favorita među 26 kandidata, među kojima je bila i njegova zemljakinja glumica Vanesa Redgrejv, nagrađen je za svoja "izvanredna dostignuća".

Rođen 1935. u Mančesteru, na severu Engleske, Foster ima reputaciju jednog od najznačajnijih avangardnih arhitekata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svetu. Godine 1999. dobio je nagradu Pricker, svojevrsnim Nobelom u oblasti arhitekture.

Među zdanjima koje je njegov biro projektovao su novi stadion "Vembli", aerodrom u Hongkongu, Milenijumski most u Londonu i vijadukt Mijo na reci Tarn u Francuskoj.

Fondacija "Princ od Asturije", čiji je pokrovitelj španski prestolonaslednik princ Filip, dodeljuje godišnja priznanja u osam oblasti, a dobitnicima pripada novčana nagrada u iznosu od 50.000 evra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Normanu Fosteru nagrada princ od Asturije za arhitekturu

Izvor: NaDlanu.com, 20.Maj.2009

MADRID, 20. maja 2009. (Beta-AFP) - Britanski arhitekta Norman Foster dobitnik je ovogodišnje nagrade princ od Asturije, saopštili su u sreduorganizatori dodele tog prestižnog španskog priznanja. Foster je nagrađen za dostignuća na polju umetnosti, a među 26 kandidata bila je i britanska glumica...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.