Ništa od Pjera u Banjaluci

Izvor: SEEcult.org, 15.Apr.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od Pjera u Banjaluci

Izložba radova sa 47. konkursa karikature “Pjer” trebalo je da bude otvorena 16. aprila u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci, ali su je organizatori iz kompanije “Novosti” iz Beograda otkazali dan uoči otvaranja.

Prema navodima MSURS, kompanija “Novosti” otkazala je  izložbu zbog internih problema u organizaciji.

U MSURS je trebalo da bude predstavljen izbor najuspelijih karikatura, odabranih među 522 rada od 144 autora pristigla >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << na konkurs. Izbor radova predstavlja presjek najbolјeg što trenutno nudi srpska karikatura, koja već dugo uživa visoku reputaciju u svetu.

Ovogodišnja nagrada za najuspešniju novinsku karikaturu “Zlatni Pjer” dodelјena je Toši Borkoviću, nagradu “Srebrni Pjer” dobio je Zoran Petrović, a “Bronzanog Pjera” Špiro Radulović.

U konkurenciji za najbolјi portret-karikaturu pobedio je Laza Sredanović Dikan.

Žiri su činili Aleksandar Blatnik, prošlogodišnji laureat “Zlatnog Pjera”, glumac i ovogodišnji dobitnik nagrade “Jovan Hadži Kostić” Zoran Rankić, v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, slikar i predsednik Upravnog odbora ULUS-a Zoran Čalija i generalni direktor i glavni urednik kompanije “Novosti” Ratko Dmitrović.

     Zlatni Pjer - Tošo Borković

      Bronzani Pjer - Špiro Radulović

Konkurs karikature za nagradu “Pjer” pokrenule su “Večernje novosti” 1967. godine, na osnovu ideje karikaturiste i slikara Dragana Savića, koju je u delo sproveo Slobodan Glumac, tadašnji glavni urednik “Večernjih novosti”. “Pjer” je vremenom postao najstariji i jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu na Balkanu.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.