Nikoline majstorije od kovanog gvožđa

Izvor: RTS, 22.Apr.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikoline majstorije od kovanog gvožđa

Vajar Nikola Pantović iz Kraljeva svoja dela oblikuje od kovanog gvožđa. Stvara u kovačnici svog oca koji se kovačkim zanatom bavi više od pola veka.
Nikola je vrstan kovač, pre svega. Osnove zanata naučio je još kao dete i to mu je mnogo pomoglo na Fakultetu primenjenih umetnosti gde je diplomirao na odseku za vajarstvo u klasi profesorke Zorice Janković. Očevu radionicu je pretvorio u atelje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde se ništa ne odbacuje kao višak, jer Nikola u svemu vidi potonje umetničko delo.

"Svaki materijal, svaka tekstura ume da odvuče na neku svoju stranu, dok se to ponovo ne sakupi u umetnikovoj glavi. To je proces koji je naporan i težak", kaže vajar Nikola Pantović.
Otac Dobrosav je ponosan na to što se u njegovoj radionici starih zanata stvaraju umetnička dela i što njegov sin, tim istim delima, pronalazi i praktičnu primenu.
"Njegovo je sasvim drugo. On kada stavi komad materijala u jedan položaj to ima jedno značenje a u drugom sasvim suprotno. Ja u to nisam mogao da proniknem", kaže Dobrosav.
Umetničkim kovanjem bavi se mali broj umetnika. Proces stvaranja je dug i naporan.
"Ima dosta prepravki. Ima dosta modelovanja, to jest, skidanja, građenja i rušenja. U ovom konkretnom slučaju, u metalu se nešto sagradi, nešto se zameni drugim elementom", kaže Nikola.
Oblikuje i prohrom, mesing i čelik. Gotova dela boji crnom završnom bojom. Rukotvorine su galerijskog formata ali ima i dela koja su znatno veća. Njegov rukopis je prepoznatljiv čak i kada je oblikovan u običnim stvarima kao što su kapije, gelenderi ili nameštaj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.