Nije sve loše - dobra je muzika

Izvor: SEEcult.org, 02.Nov.2014, 04:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije sve loše - dobra je muzika

Festival umetničke muzike BUNT počeo je 1. novembra u Dvorani AKUD Lola u Beogradu koncertom “Horovi u slavu Mokranjca”, a pod sloganom “Nije sve loše - dobra je muzika” i ove godine skreće pažnju na tezak položaj muzičke umetnosti koja se “povija pod udarima svakojakih kriza, politike, nemara i svesnog zanemarivanja onoga što je za umetnost suštinski važno”.

“Najvažnije muzičke manifestacije su degradirane, mnoge su ostale bez finansiranja, konkursi na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Ministarstva, Grada i dalje su nekredibilni, i kasne po više meseci, pa se ozbiljni planovi ne mogu realizovati na vreme, a najčešće nikad… Zato ponovo BUNT!”, poručili su u manifestu drugog izdanja tog festivala muzičari okupljeni u okviru inicijative Beogradska umetnička nova teritorija.

Uz nastupe hora MŠ Lisinski, Pančevačko srpsko-crkvenog pevačkog društva i Hora Braća Baruh, posvećenog stogodišnjici smrti kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), program prve večeri BUNT-a obuhvatao je i nastup istaknute novosadske pijanistkinje Branke Parlić u enoteci Rado violins, a nastavlja se 2. novembra u Dvorani AKUD Lola inkluzivnim koncertom “Zajedno”, te programom “Iz Austrije sa ljubavljuVesne Stanković i prijatelja.

Za 3. novembar u Skuptini grada Beograda najavljen je koncert “Pastrmka”, uz učešće Volframa Vagnera, Vesne Stanković, Ingrid Vagner, Katarine Jovanović, Dejana Sinadinovića, Ognjena Popovića, Kordelije Hofer, Sandre Belić, Pante Veličkovića i Slobodana Gerića.

Posetioci BUNT-a imaće priliku da 4. novembra u Galeriji Kolarčeve zadužbine saznaju nešto više o delima Enrika Josifa i Dušana Radića, kao i da prisustvuju koncertu “Vatrenja” sa delima tih autora, koja će izvesti ansambl Flautino Lola klasik, Katarina Radovanović-Jeremić, Radoslav Milenković, Ljiljana Nestorovska, Ljubiša Jovanović, Ognjen Popović, Dragan Lazić, Goran Marinković i Milan Radić.

Za 5. novembar u Austrijskom kulturnom forumu najavljeno je predavanje Volframa Vagnera o savremenoj austrijskoj muzici, kao i Vagnerov koncert, dok će se u Loli čuti Bah, a nastupiće Dragan Radosavljević, Vesna Stanković, Ljubiša Jovanović, Bojana Dimković, Maja Špengler, Robert Lakatoš, Simonida Jovanović i Festivalski orkestar BUNT.

BUNT će 6. novembra gostovati i u Ateljeu 212 programom “Mali princMaye Le Roux-Obradović i Tamare Dragičević.

Pretposlednjeg festivalskog dana, 8. novembra, u Galeriji Kolarčeve zadužbine biće održan susret sa Dejanom Despićem (Edicija Brandstätter), a potom će u Velikoj dvorani Kolarca nastupiti sestre Bizjak.

Za zatvaranje BUNT-a 9. novembra u Zvezdara teatru najavljen je dobrotvorni koncert “Muzika Bijelog dugmeta - nakon svih ovih godina... na novi način”, a učestvovaće Hor MŠ Lisinski, Aleksandar Sedlar i Miloš Nikolić, Flauto dolce, Hot club of Belgrade, Vranjanska svita, Mila & Jovana, Mala škola rokenrola, Yoga is music, Beltango, Nenad Zlatanović, Bilja Krstić i Bistrik, Intermezzo, Jelena Vanučić, Boban Bijelić i Bane Radišić, Iva Cojić, te Daliborka Malenić i Stevan Jovanović.

BUNT je pokrenut 2013. godine kao vid protesta zbog teškog stanja u kulturi i umetnosti i kao izraz podrške visokim dometima u oblasti umetničke muzike, dostojnim muzičkih talenata koje Srbija ima, profesionalnim dostignućima domaćih umetnika i civilizacijskim vrednostima XXI veka.

BUNT želi da se suprotstavi “trenutnoj klimi u kojoj su umetnici iscrpljeni neizvesnošću u pogledu angažmana i mogućnosti za umetničko delovanje, u kojoj nestaju organizatori muzičkog života, u kojoj muzička sezona glavnog grada kao da ne postoji, dok je u ostatku Srbije potpuno ugašena, u kojoj učesnici manifestacija, kulturnih događaja i edukativnih projekata gube entuzijazam, energiju, perspektivu”.

Muzika za BUNT predstavlja diverzitet, bogatstvo različitosti formi, učesnika, ansambala, izvođača, dela i njihovih autora, kao i bogatstvo različitosti stilova, epoha, pravaca i ukusa. BUNT je ujedno apolitičan, neprofitan i oslonjen isključivo na umetničke vrednosti, dobru volju pojedinaca i iskreno interesovanje publike, a njegova suština je u želji i potrebi da se pokaže da razuđena muzička slika u Srbiji i dalje postoji, i da se umetnost nikako ne može ugasiti.

BUNT je organizovan prvi put početkom novembra 2013. godine bez ijednog dinara dotacije bilo koje državne institucije, a pod sloganom “Samoodbrana umetnosti”, ukazao je da Srbiju nivo izdavjanja za kulturu svrstava među zemlje koje se odriču svojih civilizacijskih i kulturnih vrednosti.

Sajt BUNT-a je bunt.rs (Fb Bunt.rs), a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.