Neobični naslovi u trci za Diagram

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobični naslovi u trci za Diagram

Časopis Bukseler objavio je listu kandidata za ovogodišnju nagradu Diagram koja se svake godine dodeljuje za knjigu sa najneobičnijim naslovom.

Ove godine u konkurenciji je sedam romana. U uži izbor je ušao naslov "Vek iskapanja nataloženog peska u Bristolskom kanalu, drugi deo" (Peter Gosson). To je knjiga se bavi trgovinom peska u poslednjih stotinu godina, sa naglaskom na velšku obalu.

"Kuvanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Poo" (Saiyuud Diwong) je takođe u konkurenciji i to zbog toga što reč "poo" na engleskom može značiti i životinjski izmet. Urednik knjige dao je ovakav naslov zbog toga što je Poo nadimak Tajlanđanke Saiyuud Diwong, a to je ujedno i igra rečima s obzirom da je to tajlandski izraz za rakove, koji su specijalitet ove kuvarice.

U trci su i knjige "Taksonomija kancelarijskih stolica" (Jonathan Olivares), "Gljiva u hrišćanskoj umetnosti" (Johna A. Rush), "Dnevnik gospodina Andoha Penine: Memoari japanskog stručnjaka za pol pilića" (Stephen Curry i Takayoshi Andoh).

Favorit za pobedu na ovogodišnjem Diagramu, prema britanskim kladionicama, je naslov "Velika singapurska panika zbog penisa: I budućnost američke masovne histerije" (Scott D. Mendelson) u kojoj je objavljena analiza sindroma Koro zbog kojeg osoba veruje da joj se genitalije smanjuju da bi uskoro nestale, navodi booksa.hr.

Prošlogodišnji pobednik je naslov "Vođenje zubarske ordinacije na Džingis-kanov način" koji objašnjava kako zubari mogu da vode ordinaciju prema metodama legendarnog mongolskog ratnika Džingis-kana.

Nagrada Diagram ustanovljena je 1978.godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.