Nemački aplauz za „Hipermneziju”

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački aplauz za „Hipermneziju”

Od našeg specijalnog izveštača

Visbaden– Ovogodišnji, 11. Bijenalni festival nove evropske drame otvoren je preksinoć u Visbadenu. Ovaj gradće do 24. juna biti u najboljem smislu reči pozorišna prestonica Starog kontinenata. Festival je otvorio Manfred Baelharc, direktor uglednog Štac teatra iz Visbadena, a narednih dana svoj novi pozorišni izraz predstaviće umetnici iz 30 zemalja, među njima i pozorišne trupe iz Bugarske, Mađarske, Španije, Britanije, Hrvatske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije i mnogih drugih.

Čast da nastupi prve festivalske večeri pripala je predstavi „Hipermnezija” čiju dramaturgiju potpisuju Nataša Govedarica i Filip Vujošević, a režiju Selma Spahić,koju su organizatori najavili kao dolazeću zvezdu evropskog teatra. Za produkciju ove predstave,koja na dirljiv način progovara o odrastanju, porodičnim odnosima, političkom uticaju na naš život,pobrinuli su se Bitef teatar i Hartefakt fond.

Lične priče sa publikom su podelili glumci iz Sarajeva, Beograda i Prištine: Alban Ukaj, Ermin Bravo, Damir Kustura, Sanin Milavić, Maja Izetbegović, Jelena Ćuruvija-Đurica, Tamara Krcunović i Milica Stefanović. „Hipermnezija” je, da podsetimo već gostovala u mnogim gradovima u okruženju, ali joj je ovo bio prvi nastup van balkanskog prostora,čiju blisku komplikovanu prošlost tretira. Nemačka publika koja se okupila u velikom broju, dugim aplauzom potvrdila je da je prepoznala umetnički kvalitet predstave. Među prisutnim gledaocima primećeni su oduševljeni Hristo Bojčev, bugarski dramski autor, glumačka ekipa predstave „Mrzim istinu” Olivera Frljića,u produkciji ITD pozorišta iz Zagreba,koji su sinoć nastupili u Majncu, kao i grupa mladih nemačkih pozorišnih kritičara,koja je posle predstave sa našim autorski timom dugo razgovarala o motivima i načinu nastanka predstave. Iako ne dele ista životna iskustva pokazali su razumevanje za probleme koji su obeležili generaciju koja se rodila u jednoj zemlji, a sada žive u različitim.

B. G. Trebješanin

objavljeno: 16.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.