Naučni skup u slavu D. Obradovića

Izvor: B92, 13.Okt.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup u slavu D. Obradovića

Poruke i vrednosti koje je pre dva veka u Srbiji širio prosvetitelj Dositej Obradović treba da budu uzor i sadašnjim generacijama, poručili su učesnici naučnog skupa "Dositej Obradović u srpskoj istoriji i kulturi".

Naučni skup koji je danas otvoren u Narodnoj banci Srbije trajaće do 15. oktobra uz učešće više od 60 naučnika iz Srbije i inostranstva.

Povod za održavanje skupa je 200 godina od postavljanja Dositeja za prvog ministra prosvete Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<


Predsednik Matice srpske Čedomir Popov podsetio je da je Dositej širio versku i nacionalnu toleranciju, borio se za očuvanje jezika i razvoj školstva u Srbiji.

"Dositejevo delo i moralne vrednosti koje je propagirao nikada neće biti zastarele, njih treba obnavljati i širiti među današnjim generacijama", poručio je Popov.

On je istakao da su današnje poruke o pripadnosti srpskog naroda Evropi zamorne, besmislene, politički motivisane i nepotrebne, jer ih je još davno uputio Dositej Obradović.

"Da pripadamo Evropi učio nas je Dositej. On je bio most između patrijarhalne Srbije i novih dostignuća evropskog prosvetiteljstva", kazao je Popov. On je poručio da je danas potrebno pružiti otpor obezljuđivanju čovečanstva, a načine i savete kako da se to učini treba potražiti u Dositejevom delu.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović podsetio je da je otvorivši Veliku školu u srpsku prosvetu uveo evropske školske programe i sadržaje.

"Dositej nam je pokazao da prihvatanje vrednosti velikog sveta ne umanjuje, već naprotiv, uvećava ljubav prema svom narodu", poručio

je Obradović.

Ministar je istakao da je upravo Dositej ukazivao na važnost prosvete za sveobuhvatni razvoj naroda i društva i da je to poruka na koju treba podsećati i danas.

Na trodnevnom skupu delo Dositeja Obradovića biće analizirano po oblastima, od istorije, preko filozofije, pedagogije, do književnosti i jezika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.