Nastavak Hobita: Šta kaže kritika?

Izvor: B92, 07.Dec.2013, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak "Hobita": Šta kaže kritika?

Nakon što je razočarao izvestan broj ljubitelja Tolkinove pisane reči prvim od tri dela filmske ekranizacije "Hobita", reditelj Piter Džekson ove sedmice ponovo stiže u bioskope. Da li će drugi deo opravdano poneti Aristotelov orden "zlatne sredine"?

Ko je uopšte mogao da pomisli da će, nakon neuravnoteženog prvog dela naizgled nepotrebne osmočasovne filmske trilogije zasnovane na romanu od svega trista strana, Piter Džekson uspeti da ponudi snažnu i uzbudljivu srednju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << epizodu ove priče, pita se kritičar američkog magazina Tajm Ričard Korlis.

Na svoje, a i iznenađenje mnogih drugih filmofila iz celog sveta, Korlis je film "Hobit: Šmaugova pustošenja" uvrstio na deseto mesto liste najboljih filmova u 2013. godini. Iako bioskopska distribucija filma počinje tek naredne sedmice, Korlis je iznenađen više nego dobrim drugim nastavkom Džeksonove filmske sage.

"Sve u svemu, ovo je zadivljujuće ostvarenje, u rangu sa velikim Džeksonovim filmovima iz serijala 'Gospodar prstenova'", piše Korlis.

Sličnog mišljenja je i Gardijanov kritičar Piter Bredšo, koji je "Šmaugovim pustošenjima" dao zvezdicu više nego "Neočekivanom putovanju", prvom delu trilogije. Bredšo je tako nagradio drugi nastavak priče sa četiri od maksimalnih pet zvezdica, beležeći kako film celim svojim trajanjem odiše energijom, šarmom i misterijom.

"'Šmaugova pustošenja' su vesela i zabavna avanturistička priča", piše Bredšo dodajući da je film dovoljno misteriozan kao i da Džekson celoj priči daje jak pečat ne bi li odvojio "Hobita" od "Gospodara prstenova".

"Za mene film nije posustao ni na tren, uprkos tome što traje dva sata i četrdeset minuta a projekcija sa znatno većim brojem frejmova u sekundi izgleda mnogo bogatije i raskošnije nego što je bio slučaj sa prvim delom. Možda sam se do sada samo navikao na to. Džekson je pokazao da je stručnjak za velike filmske hitove, novi rival Lukasu i Spilbergu", navodi Bredšo svrstavajući "Hobita" rame uz rame sa serijalom "Indijana Džons".

PROČITAJTE: "Hobit" – nova filmska revolucija

Značajan napredak u odnosu na prvi deo uočava i Tod Mekarti, kritičar američkog filmskog magazina Holivud Riporter .

"Skoro sve u vezi sa 'Šmaugovim pustošenjima' predstavlja napredak u odnosu na prvi deo serijala", piše on.

"Najvećim delom filma Džekson vodi radnju razumljivom brzinom, servirajući dovoljno borbi i akcijom nabijene melodramatične scene kakve dolikuju nekom filmskom klasiku prošlih vremena, ali i modernim video-igrama", smatra Mekarti, koji takođe uočava i tehnološku nadmoć projekcije drugog dela u odnosu na prvi.

Nasuprot njima, kritičar britanskog Dejli Telegrafa Robi Kolin dao je ovom filmu samo dve od mogućih pet zvezdica.

On je impresioniran reinkarnacijom Srednje zemlje u kojoj se vodilo računa i o najsitnijim detaljima, navodeći kako je bar u tom pogledu, učinak Pitera Džekosna besprekoran. Kada bi samo ceo film odisao tim Džeksonovim umećem, piše Kolin.

"Umesto toga imate plačljive dijaloge i krvničke scene borbe, od kojih je većina nastala tek iz jedne ili dve Tolkinove rečenice, a neke su u celosti izmišljene", navodi on.

PROČITAJTE: "Hobit" stiže u Srbiju pre nego u SAD

Film "Hobit: Šmaugova pustošenja 3D" u Srbiju stiže 12. decembra, od kada će se naći na repertoaru svih većih bioskopskih dvorana.

U filmu se nastavlja avantura poznatog Hobita, Bilba Baginsa, koji sa čarobnjakom Gandalfom i 13 Patuljaka, pod vođstvom Torina Hrastoštita, idu u epski poduhvat - da povrate davno izgubljeno kraljevstvo Patuljaka, Erebor.

U ovom delu trilogije glavne uloge tumače Martin Frimen, Benedikt Kamberbeč, Ilajdža Vud, Ian MekKelan, Ričard Armitaž, Kejt Blančet, Endi Serkis, Kristofer Li i Orlando Blum. Radnja sva tri filma smeštena u Srednju zemlju, šezdeset godina pre radnje "Gospodara prstenova".

Pre nego što "Šmaugova pustošenja" stignu u domaće bioskope, podsetite se kako je kritika ocenila prvi deo filma nazvan "Hobit: Neočekivano putovanje".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta očekivati od nastavka "Hobita"?

Izvor: Radio 021, 08.Dec.2013, 09:55

Nakon što je razočarao izvestan broj ljubitelja Tolkinove pisane reči prvim od tri dela filmske ekranizacije "Hobita", reditelj Piter Džekson ove sedmice ponovo stiže u bioskope.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.