Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naši filmovi u 'Euroimažu'

Naši filmovi u 'Euroimažu'

Na narednoj sednici ' u Strazburu, krajem novembra, biće doneta odluka o pristupanju Srbije i Crne Gore 'Euroimažu'. Tim povodom, gošća Beograda, gospođa Renata Rožina, generalni sekretar 'Euroimaža', pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, predstavila je domaćim filmskim profesionalcima mogućnosti finansiranja filmske i TV produkcije, odnosno koprodukcije, što je sonovna delatnost 'Euroimaža'.

- Ako su ranije producenti odlučivali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o koprodukciji, danas je neminovno da to čini kompanija. Razlog ovome leži u činjenici da su uslovi finansiranja na nacionalnom nivou ili ograničeni ili u transformaciji. Novac iz drugih izvora, od interesnih grupa, sve je teže naći. Na nama je da radimo na tome da se filmovi naših članica pojavljuju na svim festivalima - rekla je Renata Rožina. Prema njenim rečima, nema fiksnih kriterijuma u vezi sa sadržajem filmova, osim što oni ne smeju da budu pornografski, ni protiv ljudskih prava, niti da afirmišu nasilje.

'Euroimaž' sada broji 30 članica, i godišnje razmatra oko 200 predloga, od kojih usvaja oko 50, učestvujući u finansiranju sa 15 do 20 odsto od kompletnog budžeta za dati projekat. Kompanija godišnje u ovu svrhu izdvaja 20 miliona evra.

Reditelj Dušan Makavejev upoznao je gošću sa problemom monopola i preuzimanja prava na autorstvo koje sprovode velike filmske korporacije, a, sva je prilika, da će u većoj zajednici od sada biti lakše rešavana i ostala pitanja vezana za film koja se ne tiču samo finansiranja, već i piraterije, poreza i slično. Lj. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.