Najviše austrijsko odlikovanje Marini Abramović

Izvor: Blic, 02.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše austrijsko odlikovanje Marini Abramović

Predsednik Austrije Hajnc Fišer uručio je umetnici Marini Abramović, rođenoj u Beogradu, a koja živi u Njujorku, najviše odlikovanje austrijske države na polju umetnosti i nauke. Abramovićevoj je sinoć uručeno u Beču odlikovanje za izvanredni doprinos u oblasti primenjene umetnosti, performansa i filma.



Ujedno, ovim odlikovanjem ova umetnica primljena je u austrijsku Kuriju umetnost i nauke.

Abramovićeva je rođena u Beogradu, gde je studirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slikarstvo na Akademiji za primenjenu umetnost. Od 1968. godine, objavljuje tekstove i crteže, a od 1973. organizuje redovne performanse.

Tokom 70-tih godina, Abramovićeva je predavala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 1997. do 2004. na visokoj školi umetnosti u Branšvajgu.

U Njujorku Abramovićeva je osnovala "nezavisnu grupu" (Independent Group), forum za umetnike koji se bave performansom.

Abramovićeva je 1997. osvojila "Zlatnog lava" na filmskom festivalu "Bijenale" u Veneciji za svoju video-instalaciju "Balkanski barok", a 2003. nagrađena je priznanjem "Besi", dok je 2004. dobila doktorsku titulu Sskole umetnosti instituta Ccikago.

Austrijsko odlikovanje za nauku i umetnost je najviše priznanje Austrije na ovom polju.

Kao nosilac počasnog priznanja, Abramovićeva je istovremeno primljena u Kuriju umetnosti i nauke, koja broji 36 naučnika i isto toliko umetnika, od kojih je 18 iz Austrije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Visoko odlikovanje Marini Abramović

Izvor: B92, 02.Apr.2008

Predsednik Austrije Hajnc Fišer uručio je umetnici Marini Abramović najviše odlikovanje austrijske države na polju umetnosti i nauke.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.