Najčitaniji je Ljosin roman

Izvor: B92, 11.Jan.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najčitaniji je Ljosin roman

Najčitanija knjiga u 2011. godini u sistemu Biblioteke grada Beograda bila je roman nobelovca Maria Vargasa Ljose "Avanture nevaljale devojčice" u izdanju "Lagune".

Tako je Dejan Papić treću godinu za redom dobio priznanje Biblioteke kao izdavač čije su knjige bile na prvom mestu liste najčitanijih knjiga u beogradskim bibliotekama.

Biblioteka grada Beograda proslavila je danas 81.rođendan i tom prilikom Papiću je direktorka Jasmina Ninkov uručila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovo tradicionalno priznanje.

Do liste 10 najčitanijih knjiga došlo se na osnovu podataka iz 13 opštinskih biblioteka i 56 njihovih ogranaka na teritoriji na kojoj živi više od milion i po stanovnika

Prethodne dve godine "Laguni" je ovu titulu donela knjiga Haleda Hoseinija "Hiljadu čudesnih sunaca".

Na ovogodišnjoj listi drugo mesto je zauzeo popularni priručnik za samopomoć Robina Šarme "Kaluđer koji je prodao svoj Ferari" ( Mono i Manjana), dok je treće pripalo Harukiju Murakamiju za roman "Okorela zemlja čuda i kraj sveta" ( Geopoetika).

Na četvrtom je melodrama francuskog autora Gijoma Musoa " Ostani kraj mene" (Alnari) dok je trilogija "Milenijum" ( Čarobna knjiga) Šveđanina Stiga Lašona na petom mestu.

Ljubavna priča za tinejdžere "Tri metra iznad neba" italijanskog pisca Federika Moće (Okean) pozicionirala se na šesto mesto, a prva knjiga vampirske serije "Sumrak" Stefani Majer ( Evro-Ðunti) je na sedmom mestu što je potvrda da i omladina koristi uskluge gradske biblioteke.

Da žene ipak čine najveći deo čitalačke populacije prestonice potvrđuje roman "Dragulj Indije" Talisa Alija (Aklnari) koji se našao na osmom mestu, a to važi i za memoare američke novinarke Elizabet Gilbert "Jedi, moli, voli" (Alnari) koji su na 10. mestu.

Između njih se "umešao", na devetom mestu, muško-tinejdžerski akcioni roman "Noćna straža" ruskog pisca Sergeja V. Lukjanjenka o kome se prvo saznalo preko filma.

O tome koje knjige i kako uspevaju da se "probiju" do vrha top lista možete čitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.