Nagrada Selu bez žena u Estoniji

Izvor: B92, 12.Jul.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Selu bez žena" u Estoniji

Dokumentarni film reditelja Srđana Šarenca "Selo bez žena" koji prati trojicu braće Janković iz sela Zabrđe u jugozapadnoj Srbiji u potrazi za nevestama iz Albanije, osvojio je People's Award Estonija na 25. festivalu dokumentarnog i antropološkog filma u Parnu.

Film o braći Janković, poslednjim stanovnicima sela Zabrđe, neženjama u tridesetim koji kreću u potragu za nevestama iz Albanije, prikazan je na 20 međunarodnih filmskih festivala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a dobitnik je nagrade Documenta Madrid za autorski dokumentarac 2011. i nagrade za najbolji projekat Zagrebdox pitching Foruma 2008. godine.

U julu će biti prikazan na Sarajevo film festivalu i Doku Prizren film festivalu.

Braća Janković imaju 70 ovaca, sedam pasa i pevca i žive u Zabrđu gde ženska noga nije kročila poslednjih 15 godina. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana (35) da pronađe nevestu i spasi selo od nestanka.

U susednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grčku i žene su ostale same. Iako su sva trojica ratovali protiv Albanaca sada su u prilici da pruže ruku pomirenja "neprijatelju".

U Srbiji je "Selo bez žena" prikazan na Festivalu Slobodna zona u novembru prošle godine.

Reditelj filma Srđan Šarenac rođen je u Sarajevu 1977. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu, a magistarske studije u Amsterdamu. U oktobru prošle godine film je imao međunarodnu premijeru na festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.