Nagrada Jovan Skerlić  Tomislavu Longinoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2021, 13:54

Nagrada "Jovan Skerlić" Tomislavu Longinoviću

Tomislav Longinović, je profesor slavistike i komparativne književnosti na Univerzitetu Viskonskin-Medison. Doktorirao na temi "Ideologija, identitet i granične poetike u slovenskom romanu dvadesetog veka". 

On je teoretičar, pisac i prevodilac. Neka od njegovih dela su: Sama Amerika, Radio B92 (Beograd, 1994), Minut ćutanja, Radio B92 (Beograd, 1997), Vampires like us : writing down "the Serbs", Beogradski krug, (Beograd, 2005), Stalno vaskrsavanje: Kosovsko zaveštanje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpski nacionalisticki diskurs, Beogradski krug (Beograd, 1997).

Žiri koji je radio u sastavu Zoran Milisavljević, Lena Volgin i Vasilije Domazet, dodelio je nagradu “Jovan Skerlić” za 2020. godinu Tomislavu Longinoviću za roman „Fetiš Nulo“ (IK „Dereta“, Beograd, 2020).

Centralni lik romana “Fetiš Nulo”, Petar Plugojević, profesor istorije na Luter koledžu u Dekori (Ajova), dobija poziv od tajanstvenog Anonimnog fonda da održi predavanje u Vašingtonu Međutim, ispostavlja se da je poziv za predavanje samo varka, i da iza Anonimnog fonda stoji kriminalna organizacija koja preko tajne internet mreže posluje sa izuzetno bogatom klijentelom. Ovi klijenti su zainteresovani za sve vrste seksualnih perverzija, uključujući i nasilnu promenu pola, kojoj profesor Plugojević biva podvrgnut...

Transformacija njegovog tela se alegorijski povezuje sa raspadom Jugoslavije na više narativnih nivoa u romanu, koji obuhvata vremenski period od dvadeset i četiri sata.

Roman je o posebnosti iskustva emigracije i egzila na severnoameričkom kontinentu napisan minimalističkim, nultim stilom, kroz oponašanje jezika vizuelnih medija, jer se naracija razvija kao „surfovanje“ po internetu u potrazi za što uzbudljivijim materijalom. Namera romana je da čitaoca dovede u poziciju identifikacije sa okom kamere u službi kriminalno pornografske bande koja otima profesora Plugojevića, kako bi i sami bili implicirani kao nemi posmatrači u aktuelnom univerzumu marketinga i potrošačke civilizacije u kojoj živimo…

Nagrada će biti uručena u Topoli, a datum uručenja će biti naknadno određen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.