Nagrada Džejms Tiptri za Dubravku Ugrešić

Izvor: Art-anima.com, 31.Mar.2011, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Džejms Tiptri" za Dubravku Ugrešić

Hrvatska književnica Dubravka Ugrešić je nedavno dobila jednu od cenjenijih međunarodnih nagrada za fantastiku "Džejms Tiptri mlađi". Nagradu, koju su početkom 90-ih godina prošlog veka utemeljile autorke SF feminističke literature, Dubravka Ugrešić je dobila za knjigu "Bab Jaga je snijela jaje".

Ovaj roman ekskluzivno je napisan za ediciju "Mitovi", koju zajednički objavljuje četrdesetak izdavača iz celog sveta i u kojoj su postojeći i poznati mitovi ispričani na novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Art-anima.com << način. Dubravka Ugrešić je za temu knjige odabrala poznati lik iz slovenske mitologije Baba Jagu, prikazavši je u sadašnjem vremenu.

Nagrada "Džejms Tiptri mlađi", nosi ime po pseudonimu autorke naučnofantastičnih dela Alis Bredli Šeldon (1915-1987) a dodeljuje se za književna dela iz domena fantastike koja proširuju koncepciju roda.

Dubravka Ugrešić je ljubiteljima domaće fantastike poznata i po "Knjizi o kućnim duhovima". Dobitnik je NIN-ove nagrade, a njena dela su prevođena na gotovo sve evropske jezike.

Od 1993. godine živi i radi u Holandiji.

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.