Na potezu filmski radnici

Izvor: Politika, 29.Dec.2011, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na potezu filmski radnici

Usvajanjem Zakona o kinematografiji bolji uslovi za rad autora, finansiranje filmova, koprodukcije i poboljšanje bioskopske mreže

Filmski radnici Srbije pozdravljaju usvajanje novog Zakona o kinematografiji, koji bi, nadaju se, trebalo da stvori optimalne uslove za razvoj kinematografije u Srbiji u skladu sa aktuelnim ekonomskim prilikama i tehnološkim razvojem.

Reditelj Goran Marković, koji je bio član radne grupe za izradu Predloga zakona (rad na zakonu počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još 2003. za vreme vlade Zorana Đinđića, a nastavljen pre tri godine), napominje da iako novi zakon „možda nije savršen, mnogo je bolji od onog što smo imali do sada”.

– Na neki način bila je vrlo mutna situacija do sada, a ovaj zakon će pomoći da se ta bara razbistri – ocenjuje Marković i smatra da će zakon vrlo brzo dati rezultate.

– Vrlo smo efikasni kao branša i onog sekunda kad zakon počne da se primenjuje, rezultati će doći brzo.

Inače, primena Zakona predviđena je za šest meseci, kada počne da pristiže novac iz novih izvora finansiranja.

– Utvrđeni su precizni izvori finansiranja za srpsku kinematografiju. Pri tom nikoga nismo oštetili, niti smo od nekoga naknadno uzeli pare. To je bila teza koja se provlačila po medijima, zahvaljujući saopštenjima RRA, Ratela i Anema, koja su prouzrokovana nerazumevanjem ili zamenom teza – kaže članica skupštinskog Odbora za kulturu Gorica Mojović i dodaje da je „Srbija dobila pristojan, jasan i precizan Zakon o kinematografiji, zahvaljujući kome ćemo imati uspostavljen red, procedure, sistem i u ovoj oblasti”.

Novi zakon predviđa i da se deo sredstava ulaže u bioskopsku mrežu, da se poboljša tehnička baza i privuku strani producenti, što je od početka rada na Predlogu zagovarao direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

– Novi zakon trebalo bi da donese važne i značajne promene i u bioskopskoj mreži, koja je skoro na izdisaju – ukazuje Zelenović i dodaje da će zakon doprineti da na adekvatan način pratimo i tehnološke promene koje se dešavaju u oblasti filma u svetu.

– Pre svega mislim na digitalizaciju i to kompletno, od proizvodnje filma do prikazivanja – kaže Zelenović, direktor Kinoteke koja je obuhvaćena i u novom zakonu.

– Imamo šansu da poboljšamo profesionalne uslove i da počnemo da pravimo kinematografiju koja će ponovo privući publiku u dvorane, i koja će imati pravu promociju u svetu – smatra reditelj Darko Bajić, predsednik UO FCS-a, koji veruje u profesionalnost svojih kolega.

– Konkretni rezultati novog zakona zavisiće od filmskih radnika, od rada FCS-a, i od nove strategije kinematografije Srbije, koja treba zajednički da se postavi i da je donesemo tokom 2012.

----------------------------------------------

Novac za filmove iz pretplate za RTS i naknadi emitera RRA

Zakonom je utvrđeno da stručne poslove u oblasti kinematografije obavlja Filmski centar Srbije (FCS), koji će sprovoditi konkurse za sufinansiranje filmova, a pored budžeta predviđeni su i drugi izvori: od pretplate za RTS, naknade koju emiteri plaćaju RRA, kao i naknade telekomunikacionih operatera za Ratel. FCS će dobijati 20 odsto sredstava koje naplaćuje RRA, 10 odsto koje naplaćuje Ratel i 1,5 odsto od ostvarene mesečne pretplate RTS, što je izazvalo protivljenje RRA, Anema, NUNS-a i UNS-a.

FCS stiče zakonsko utemeljenje kao ustanova kulture, koja će obavljati stručne poslove u oblasti kinematografije, radiće u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne službe, i podnosiće Ministarstvu kulture godišnji izveštaj o radu kao i o stanju u delatnosti.

I. Aranđelović

objavljeno: 29.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.