NSK i ministar o problemima kulturne politike

Izvor: SEEcult.org, 20.Sep.2016, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSK i ministar o problemima kulturne politike

Nacionalni savet za kulturu (NSK), kojem je mandat istekao početkom leta, obavestio je novog ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića o dosadašnjim aktivnostima – naporima da se dođe do Strategije o razvoju kulture i neophodnoj reformi zakonodavstva u oblasti kulture, ali i drugim oblastima koje na nju utiču, te o nerešenom problemu samostalnih umetnika i drugim otvorenim pitanjima koja opterećuju kulturu.

Na sednici održanoj 16. septembra, NSK je obavestio >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << ministra o naporima da se dođe do Nacionalne strategije u kulturi kao dokumenta bez kojeg je nazamislivo uspešno sprovođenje zakona, kako krovnog Zakona o kulturi, tako i onih koji regulišu pojedine oblasti.

Istaknut je problem nepostojanja zakona o pozorištu, te ukazano na probleme koji proizilaze iz te činjenice.

Takođe, ukazano je i na pogubne odredbe više zakona iz drugih oblasti koji u velikoj meri ometaju normalno delovanje u domenu kulture, poput zakona koji reguliše oblast restitucije ili zakona koji se odnosi na javne nabavke.

Bilo je reči i o još uvek nerešenom problemu samostalnih umetnika, kao i drugim brojnim otvorenim pitanjima koja opterećuju kulturu.

NSK je naveo u saopštenju da je na sva ta, kao i mnoga druga nerešena pitanja, pravovremeno ukazivao.

Iako je sadašnjem sastavu NSK istekao mandat, nastaviće rad dok se ne konstituiše novi, u skladu sa Zakonom o kulturi, a kako je navedeno u saopštenju, veruje da će novi sastav imati adekvatne uslove za rad, za šta se dosadašnji sastav borio tokom svog petogodišnjeg mandata.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.