Muzički instrumenti od vojnog otpada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzički instrumenti od vojnog otpada

Kroz projekte se raste, razvija i uči. A učenjem i radom se rađaju ideje i pomeraju granice. To je dokazao i projekat akademije umetnosti, koji će definitvno promeniti našu percepciju o skulpturama, muzici i zvuku.

Kada u ljudima žive nesvakidašnje ideje, savremena slika okruženja i želja za razvitkom, sve je moguće. Pa čak i od vojnog otpada napraviti muzičke instrumente. Kao na primer, ove gusle, koje su napravljene od minobacača i šlema.

"Projekat ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dva osnovna cilja, želimo da ukažemo na problem nedostatka savremene skulpture u Novom Sadu", kaže Bojana Borković sa akademije umetnosti u Novom Sadu.

"Drugi cilj projekta je pokazati šta sve može biti skulptura, zapravo mi predlažemo alternativno viđenje skulpture, a to je zvučna instalacija koja je napravljena od vojnog otpada", kaže Nikola Macura sa akademije umetnosti u Novom Sadu.

U ovom međunarodnom i interdisciplinarnom projektu učestvuju profesori i studenti iz Srbije, Mađarske, Slovačke i Poljske, od umetnika do naučnika, i za svakog od njih, ovo je bila šansa i iskustvo koje se ne propušta.

"Ja kao fizičar mogu da kažem da je svaka muzički instrument 90 odsto matematika. Jer vi morate da izračunate stojeće talase, a sve se bazira na stojećim talasima zvuka, morate izračunati gde će se formirati taj stojeći talas, koja će biti frekvencija", objašnjava Željko Škrbić, učesnik projekta.

"Najvažniji cilj za mene je bio da upoznam umetnike iz drugih zemalja, jer tako možemo da učimo jedni od drugih i da istražujemo nove perspektive", smatra Martin Pisko, student dizajna zvuka.

Ove posve zanimljive i neuobičajene instalacije, svi Novosađani moći će da vide u subotu u 20 časova, u kulturnoj stanici Svilara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.