Muzej džeza Miše Blama u Niškoj tvrđavi

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej džeza Miše Blama u Niškoj tvrđavi

U Niškoj tvrđavi, u "Salonu 77", večeras je otvorena izložba eksponata Muzeja džeza Miše Blama, koja obuhvara arhivsku građu iz predratnog i posleratnog perioda džez muzike u Srbiji i seže sve do današnjih dana.

To je samo mali deo bogatog arhivskog materijala vezanog za džez u Srbiji, koji je Blam sakupio sa ambicijom da to bude deo postavke Prvog muzeja džeza u Evropi koji bi bio otvoren u Srbiji. Izloženi su, među ostalim, plakat iz 1927. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kome je prikazan Studentski Mickey Jazz orkestar u Beogradu u kome je svirao Rafaelo Blam, otac Miše Blama.

Tu su i plakati iz perioda nemačke okupacije, Slike Logoraškog džez orkesta, nemačkog dzez orkestra iz 1943. godine, violina iz 1927. i slično.

S obzirom na činjenicu da u Evropi ne postoji Muzej džeza, Srbija bi, ukoliko ambicije Miše Blama budu ostvarene, bila jedina zemlja koja bi imala ovakvu instituciju.

U planu je, takođe, koncertna i izdavačka delatnost, otvaranje džez radionica, biblioteka, nototeka i fonoteka. Otvaranjem izložbe mužeja džeza praktično je počeo prateći program Nišvil džez festivala, koji će biti održavan od 15. do 18. avgusta u Niškoj Tvrđavi.

U toku večeri biće održana i predstava "Welcome", u okviru Džez tetra čiji je autor i glavni glumac Dragan Jovanović.

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.