Može li Tasovac da razdvoji kulturu od estrade?

Izvor: B92, 01.Feb.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Tasovac da razdvoji kulturu od estrade?

Najavu ministra kulture Ivana Tasovca da predstoji rekonstrukcija kulturnog života kao i da su prioriteti ministarstva u ovoj godini jasno razgraničavanje kulture od estrade, jačanje institucija i njihovih profesionalnih kapaciteta, zaposleni u kulturi i umetnici su uglavnom pozdravili.

"Ministartvo kulture i informisanja u ovom procesu transformacije ima izuzetno važnu ulogu koja se ogleda u sagledavanju svih raznolikosti i specifičnosti delatnosti, definisanju pravaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvoja u cilju isticanja pravih kulturnih vrednosti", rekla je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković Tanjugu.

Ona ističe da je transformacija Narodnog muzeja u Beogradu u potpunom saglasju sa tim procesom i "sa tim u vezi ima dragocenu podršku Ministrarstva".

Prema njenim rečima, rekonstrukcija Narodnog muzeja ne podrazumeva samo objekat u kojem se muzej nalazi nego i celovito preoblikovanje muzejske prakse.

"Zahvaljujući ovom dinamičnom procesu, uverena sam da će već naredna godina pokazati da je Muzej pravi primer uspešne kulturne politike Srbije", rekla je ona.

Direktor Muzeja savremene umetnosti Jovan Despotović takođe smatra da je napravljen problem sa mešanjem onoga što se zove estrada i onoga što se zove profesionalni rad, pogotovo u ustanovama kulture.

"Ne sme se sa strane određivati institucijama bilo kakvo kadrovsko ili programsko rešenje niti usmeravanje u pravcima koji nisu profesionalni", rekao je on Tanjugu.

Takođe, Despotović smatra da je Tasovac sa pravom ukinuo nacionalne penzije, iako su uvedene sa dobrim povodom i razlogom, ali "da je od toga je napravljena karikatura".

"Davale su se nacionalne penzije sadašnjim ili bivšim pevaljkama sa ibarske magistrale", primetio je on.

Estradna udruženja, kako navodi Despotović, mogu da uvedu nacionalne penzije za svoje članove, ali ne kroz Ministarstvo kulture, "koje se zove Ministarstvo kulture, a ne Ministarstvo kulture i estrade".

On je dodao i da institucije kulture treba potpuno da budu prepuštene vlastitim stručnim i profestionalnim kriterijumima kroz kadrove i programe.

Direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević smatra da je veoma važno što je Ministarstvo kulture postavilo prioritete koji podrazumevaju profesionalizaciju, transparentnost u raspodeli sredstava i jačanje institucija.

"Ti prioriteti su bili postavljeni prošle godine, a drago mi što će ove godine biti vidljivi", rekla je ona Tanjugu i dodala da će se to videti na Muzeju savremene umetnosti koji će biti otvoren u oktobru ove godine i na Narodnom muzeju za koji je otvaranje planirano 2016.

Knežević podseća da Ministarstvo kulture radi na jačanju institucija i novim kriterijumima koji su postavljeni u konkursima gde se biraju projekti iz oblasti kulture koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta.

"Međutim i institucije imaju veliki zadatak, a to je da prave kvalitetan i zanimljiv program i da muzeji budu dostupni svim ciljnim grupama. Samo zajedničkim snagama sa Ministarstvom kulture i institucija doprinećemo boljem radu, jačanju i razvijanju kulturne politike Srbije", zaključuje ona.

Dve decenije prvi čovek jedne od najznačajnijih nacionalnih institucija kulture, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je da se Jugoslovenska kinoteka prepoznaje u najavi ministra Tasovca da predstoji jačanje i profesionalizacija institucija kulture.

Zelenović je rekao da od ministarstva očekuje da podrži projekte Jugoslovenske kinoteke kao nacionalne institucije kulture koja se bavi čuvanjem nacionalnog filmskog blaga. On je podsetio da je "resurs kulturnog blaga je neobnovljiv resurs, kada jednom nestane slika ili kopija filma, tu više nema pomoći".

"Ono što mene posle svih godina posebno brine je što senzacionalizam postaje vrsta kulturnog obrasca kod nas. Mislim da svi koliko nas ima u kulturi moramo da radimo zajedno da se tome stane na kraj zato što imamo publiku. U Beogradu postoji ogromni 'švedski sto' kulturnih ponuda i svakog dana smo svedoci da je sve više mladih ljudi kojima ta vrsta potrebe za kulturom postaje nasušna potreba", smatra direktor Jugoslovenske kinoteke.

Dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević smatra da su planovi ministra kulture Srbije Ivana Tasovca po sebi dobri, ali da mnogo kasne.

Na pitanje Tanjuga da li su razgraničavanje kulture od estrade i jačanje institucija zaista prioriteti u toj oblasti, on je u svom prepoznatljivom duhovitom i oštrom maniru izjavio: "Srećna nova 2012. godina!" i potom se zapitao koja smo ustvari sada godina.

"To je odlična ideja, samo mi se čini da kasni 24 meseca", obrazložio je Kovačević.

"Ako je uvaženom i premudrom, neporočnom gospodinu Tasovcu trebalo dve i po godine da shvati šta treba da bude jedan od prvih koraka u razvijanju neke jasno vođene kulturne misli i kulturne strategije u Srbiji, onda otprilike - ako ostane ministar narednih 25 godina, očekujem da će gotovo svi problemi na kulturnoj mapi Srbije biti rešeni", izjavio je poznati pisac.

Na pitanje Tanjuga kako ocenjuje najavu ministra kulture da sledi reorganizacija institucija kulture, njihovo jačanje, profesionalizacija i transparentnost u raspodeli sredstava, kompozitor Aleksandar Simić kaže da je potrebno vreme da bi se to ostvarilo.

"Institucije kulture su itekako bitne, to mi slobodni umetnici dobro znamo. Naravno da je važan sistem inače se kompletna kultura i kulturna zaostavština bazira na uspešnosti pojedinaca, što je i bio slučaj kad su u pitanju nauka i umetnost u državi koja ne funkcioniše dobro", rekao je Simić.

Istoričarka umetnosti, kustoskinja i likovna kritičarka Dunja Blažević pozdravila je najavu Tasovca, naročito što se on, kako je rekla, oko godinu dana nije čuo.

“Bez obzira na krizu i finansijsku situaciju on se nije čuo, a to je stvar energije, nekog shvatanja svog posla i pozicije”, rekla je Blažević Tanjugu. "Sada je krenuo ozbiljnije da najavljuje promene i ja u njega verujem."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.