Momentum četverca u Galeriji FLU

Izvor: RTS, 24.Avg.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Momentum" četverca u Galeriji FLU

U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti otvorena je izložba "Momentum", četiri autorke koje su predstavile svoje master radove. Ivana Kucina, Nina Jeftić, Dunja Ćorlomanović i Sara Milojević izabrale su crtež kao zajednički motiv.
Ne odvajaju se još iz srednje škole za dizajn. Završile su Fakultet likovnih umetnosti, a sada privode kraju master studije. Inspirišu jedna drugu, često zajedno rade, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali svaka od njih ima svoj likovni identitet.

"Mnoštvom tačaka isprepletanim njihovim kretanjima, zapravo mapiram tu koru koja predstavlja neki simbol ugroženosti", rekla je Sara Milojević, likovna umetnica.
Nina Jeftić, likovna umetnica ističe da je važno da crtež bude spontan.
"Jako je bitno da je crtež spontan. Svaka analiza crteža dešava se naknadno. Sva ta emocijalna stanja, ja se bavim emocijama u svom radu i situacija u kojoj postoji neki naboj, koji ja želim da iskažem ja zapisujem kroz crtež", istakla je Jeftićeva.
Tehnika crteža omogućava likovna eksperimentisanja i psihološka preispitivanja. Motive traže u prirodi, vezom smeštaju na platno ili lirskim simbolima i pesničkim slikama pretvaraju u animaciju.
"Ili vezem ili crtam u tušu uglavnom. To radim vrlo brzo. Neposredan je crtež. U trenutcima kada imam potrebu da crtam ja tada i moram da crtam", naglasila je Dunja Ćorlomanović, likovna umetnica.
Ivana Kucina, likovna umetnica kaže da crteži nastaju spontano.
"Ti crteži nastaju vrlo brzo i spontano, intuitivno. I onda nastaju jedni za drugim. Kako prelazim na sledeći crtež nekako taj gest i pokret sa jednog crteža prenosi se na sledeći crtež. Nekako je to prirodno preraslo u animaciju", rekla je Kucinova.
Ovaj talentovani četverac priprema se za upis na doktorske studije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.