Mokranjčevi dani u Negotinu od 10. do 15. septembra

Izvor: Glas javnosti, Beta, 07.Sep.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokranjčevi dani u Negotinu od 10. do 15. septembra

BEOGRAD - Muzički festival "Mokranjčevi dani", koji se ove godine održava 45. put, biće otvoren 10. septembra u rodnoj kući kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu.

Prve festivalske večeri u Domu kulture biće održano tradicionalno Natpevavanje horova, u kojem će učestvovati Hor "Stanko Dragojević" iz Crne Gore, horovi "Lola" i "Muzika Humana" iz Srbije, Hor "Josip Štolcer Slavenski" iz Hrvatske i Hor "Stiv Naumov" iz Makedonije.

Selektorka "Mokranjčevih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dana" Branka Radović rekla je na konferenciji za novinare da će učesnici programa biti i Prvo beogradsko pevačko društvo, Akademski hor "Kolegijum muzikum" iz Beograda, Hor RTS-a, Kamerni ansambl "Rakija" iz Norveške, kao i prošlogodišnji pobednik Natpevavanja, slovenački hor "Ipavska".

Za 11. septembar ona je najavila mjuzikl "Kosa", u režiji Kokana Mladenovića i produkciji beogradskog "Ateljea 212", a 15. septembra biće priređeno i muzičko veče pod nazivom "Dame pevaju džez", na kojem će nastupiti Biljana Krstić, Lena Kovačević i Svetlana Palada.

Dirigentkinja Darinka Matić-Marović, predsednica umetničke komisije festivala, rekla je da je veoma zadovoljna što će ovogodišnji program Mokranjčevih dana činiti pretežno horska muzika.

Posebnim programima biće obeleženi muzički jubileji - 175 godina od rođenja kompozitora Davorina Jenka i dva veka od rođenja Roberta Šumana.

Prateći program manifestacije obuhvata izložbe slika Vladimira Veličkovića, etno baštine istočne Srbije i radova sa 11. likovne kolonije "Vratna", kao i naučnu tribinu o crkvenoj muzici Stevana Stojanovića Mokranjca.

Biće predstavljena i knjiga "Partitura - skriveni svet tišine i zvuka u romanima Tomasa Mana i Hermana Hesea" Slobodana Lazarevića, Aleksandra Đurića i Branke Radović, u izdanju "Cepter buka" (Zepter Book).

Organizatori festivala 14. oktobra, mesec dana po zatvaranju manifestacije, dovešće u Negotin Lenjingradski akademski hor "Glinka" iz Sankt Peterburga, koji će nastupiti pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka.

Prema rečima predsednika opštine Negotin Vlajka Đorđevića, lokalne vlasti su za ovogodišnji festival izdvojile pet miliona dinara, od čega je tri miliona utrošeno u rekonstrukciju i adaptaciju negotinskog Doma kulture, a dva miliona u pripremu programa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.