Mokranjčevi dani od 12. do 16. septembra u Negotinu

Izvor: Glas javnosti, 10.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokranjčevi dani od 12. do 16. septembra u Negotinu

Tradicionalni Muzički festival „Mokranjčevi dani“ biće održan od 12. do 16. septembra u Negotinu, rodnom mestu srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, najavljeno je juče na konferenciji za novinare. Član programske komisije Festivala Darinka Matić-Marović rekla je da će „Mokranjčevi dani“ svečano biti otvoreni 12. septembra, kada će biti održano i tradicionalno natpevavanje horova, ove godine iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Prema njenim rečima, dan uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svečanog otvaranja 43. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu će nastupiti i hor Akademskog kulturno-umetničkog društva „Lola“ iz Beograda. - Tokom trajanja festivala negotinskoj publici predstaviće se i dva hora iz Švajcarske i Nemačke, hor Liceum iz Kragujevca i Prvo beogradsko pevačko društvo, kao i folklorni ansambl iz Mađarske - rekla je ona. Selektorka „Mokranjčevih dana“ Branka Radović rekla je da će na festivalu biti obeleženo 60 godina umetničkog rada kompozitora Konstantina Babića, dok će koncertnim izvođenjem muzike za balet „Ohridska legenda“ biti obeleženo pola veka od smrti Stevana Hristića. Prema njenim rečima, tokom festivala publika u Negotinu biće u prilici da pogleda i mjuzikl „Maratonci trče počasni krug“ Pozorišta na Terazijama, za koji su muziku pisali Zoran Hristić, Irena Popović i Marko Grubić. - U okviru festivala biće organizovan i jednodnevni izlet u rodno selo Mokranjca, Mokrinje, gde će biti održan program tradicionalnih običaja, izvođenje izvorne vokalne i instrumentalne muzika, a posetioci će biti u prilici da se i sami oprobaju u raznim tradicionalnim veštinama - rekla je ona. Radovićeva je dodala da će u okviru festivala, u foajeu Doma kulture biti otkrivena spomen bista Stevana Mokranjca. Direktor Pozorišta na Terazijama Mihajlo Vukobratović rekao je da gostovanjem mjuzikla „Maratonci trče počasni krug“, u režiji Kokana Mladenovića, taj teatar želi da afirmiše srpske autore.

Prema njegovim rečima, gostovanje mjuzikla „Maratonci“ u Negotinu omogućila je Skupština grada Beograda, „s obzirom na to da je tehnički izuzetno komplikovano preneti tehniku i scenografiju, i da u izvođenju predstave učestvuje 150 ljudi“. Dirigent Bojan Suđić, koji će na zatvaranju „Mokranjčevih dana“, sa Simfonijskim orkestrom i Horom RTS-a izvesti delo Stevana Hristića „Ohridska legenda“, rekao je da se to delo odlikuje nacionalnim motivima specifično za područje Balkana. „Ohridska legenda“ je balet sa elementina bajke, zasnovan na priči potekloj iz naroda, a komponovan je dugi niz godina. Najveći broj muzičkih motiva u baletu je komponovano u duhu folklora, a melodije „Biljana“ i „Pušči me“ je Mokranjac koristio u „Desetoj Rukoveti“. Žiri koji će odlučivati o nagradama Festivala čine kompozitor Konstantin Babić, muzikolog Bogdan Đaković i dirigent Miodrag Janoski. Za 43. „Mokranjčeve dane“ iz budžeta Ministarstva kulture Republike Srbije obezbeđeno je dva miliona dinara, grad Negotin je dao 1,5 miliona, dok je od sponzora prikupljeno dva miliona dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.