Miodrag Raičević dobitnik Zmajeve nagrade Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 18:44

Miodrag Raičević dobitnik Zmajeve nagrade Matice srpske

Miodrag Raičević ovogodišnji je laureat prestižne pesničke Zmajeve nagrade Matice srpske za zbirku pesama "O stvarima koje je Homer propustio" u izdanju Gramatike. Od devet knjiga, koje su se izdvojile u užem izboru, tri su bile u tesnoj trci za ovo prestižno priznanje.

Naslov "O stvarima koje je Homer propustio" svedoči o Raičevićevom modernom senzibilitetu, a progovara o čoveku koji je suočen sa smrću i stradanjima, istakao je predsednik žirija Jovan Delić. Književnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Selimir Radulović o pobedničkoj knjizi rekao je da predstavlja veoma dobar spoj duhovitosti i melanholije.

U najužem izboru su se osim nagrađene pesničke zbirke našle knjige „Kad bih bila zlatna greda“ Emsure Hamzić i „Boli, boli me jako“ Anđelka Anušića, a istakle su se širokom lepezom izražajnih mogućnosti i uverljivošću teksta, istakao je književnik Ivan Negrišorac i dodao da je prošlogodišnja pesnička produkcija iznenadila svojim kvalitetom, kao i da su knjige poetički i generacijski raznovrsne.

Zmajeva nagrada, koja je ustanovljena davne 1953. godine u slavu velikog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, najstarija je književna i najznačajnija pesnička nagrada kod nas.

Nagrada će ovogodišnjem laureatu biti dodeljena 16. februara na Svečanoj sednici Matice srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.