Ministarstvo kulture ogorčilo izdavače

Izvor: Blic, 17.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture ogorčilo izdavače

U Vukovoj zadužbini juče se desetak izdavača u ime više desetina izdavačkih kuća obratilo javnosti povodom novoprispelih ugovora Ministarstva kulture Republike Srbije kojima im za polovinu umanjuju novčane iznose ugovorene prilikom majskog otkupa knjiga, a bez ikakvog propratnog pisma ili objašnjenja.



Novi ugovor na ime otkupa knjiga u kome je novčani iznos smanjen za 50 odsto u odnosu na sumu utvrđenu prethodno potpisanim ugovorom izdavače je dodatno revoltirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << time što se u njemu ne navodi da li će i kada drugi deo sredstava biti uplaćen. Po rečima Dejana Begovića iz „Kreativnog centra”, reč je o nedopustivom i pravno problematičnom činu: „Mi smo u otkupu prvi izdavač po broju otkupljenih primeraka, drugi po količini novca koji treba da dobijemo. Sad bih rekao - bolje da nismo. Knjige smo dostavili bibliotekama, platili sve dažbine, uključivši i PDV, a Ministarstvo kulture nam nakon svega dostavlja novi ugovor bez ikakvog propratnog pisma, koji nas već prvim članom prisiljava da se složimo s tim da za to dobijemo samo polovinu novca. Svesni smo krize i brojnih problema, ali mislimo da za takav postupak nema opravdanja. Pravnici nas uveravaju da imamo sve razloge da tužimo Ministarstvo kulture. Apelujem na sve izdavače da ne potpisuju nove ugovore.”

Zoran Kolundžija, čelnik novosadskog „Prometeja”, kao i drugi izdavači, upoznao je medije sa brojnim, neuspelim pokušajima da se komunicira sa Ministarstvom. Miodrag Maticki ukazao je da reč o svojevrsnom autizmu i aroganciji Ministarstva kulture, koje dodatno otežava situaciju. Pročitan je i dopis Vladislava Bajca, vlasnika „Geopoetika”, u kome, između ostalog, navodi da država ne omogućava izdavačima likvidnost i da je njegova kuća prvi put nelikvidna. Drugi su isticali uslove otkupa i rabat od 35 odsto koji država uzima i naglasili da je novi ugovor pokušaj prevare.

„U aprilu smo dobili obaveštenje o tome šta je otkupljeno. Rok za dostavu knjiga bibliotekama bio je avgust”, kaže Vesna Kaporan iz „Odiseje”, i dodaje: „Većina izdavača je već u maju dostavila knjige bibliotekama jer pre nego što ih pošalješ, ne možeš ni očekivati novac. Tada su bile poznate finansijske (ne)prilike. Zašto nam nisu tada upola smanjili traženu količinu knjiga?”

Koporan je podsetila da je prvobitno za otkup knjiga Ministarstvo kulture bilo namenilo 180 miliona dinara. Nakon rebalansa budžeta, taj iznos je snižen na 115 miliona dinara, a novim ugovorom Ministarstvo i taj iznos umanjuje za 50 odsto.

Poslenici knjige su istakli da će se brojni drugi izdavači danas ponovo sastati da bi preduzeli organizovanu aktivnost po pitanju spornih ugovora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.