Milan Nenadić dobitnik nagrade Desanka Maksimović

Izvor: RTS, 10.Maj.2017, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milan Nenadić dobitnik nagrade "Desanka Maksimović"

Književna nagrada koju dodeljuje Zadužbina "Desanka Maksmović" i nosi njeno ime dodeljena je za 2017. pesniku Milanu Nenadiću, saopštio je predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić u Narodnoj biblioteci Srbije.
Suvajdžić je rekao da je odluka doneta jednoglasno, a osim njega u žiriju su bili pesnik Miroslav Maksimović, prof. dr Valentina Pitulić, mr Jovan Pejčić i dr Svetlana Šeatović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Oni su dodelili nagradu Nenadiću za sveukupni doprinos srpskoj poeziji.
Laureat je rođen 1947. u Grkovcima kod Bosanskog Grahova i studirao je jugoslovensku književnost i savremeni srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1974. živeo je u Beogradu, od 1984. u Zrenjaninu, a od 1998. živi u Novom Sadu. Osim poezije, piše književnu kritiku, eseje i prevodi.
Do sada je objavio više od 19 knjiga poezije, a sa Ileanom Ursu prepevao je s rumunskog na srpski jezik knjigu izabranih stihova Mihaja Emineskua "Svetlonoša" .
Dobitnik je više značajnih priznanja i nagrada među kojima su Dučićeva nagrada, Nagrada Milan Rakić, Zmajeva nagrada, Kočićevo pero, nagrade Branko Ćopić i Laza Kostić, kao i nagrade Saveza književnika Rumunije .
U obrazloženju odluke žirija se navodi da je Milan Nenadić "bogomdani pesnik".
"Redak je primer pesnika stilski tako izbrušenog i doteranog izrazau savremenoj srpskoj poeziji. Istančqani majstor vezanog stiha, artioficijenli čuvar tradicije , majstor zanata. Gde god da je gradio duboko je zasecao, temeljno klesao, majstorski cizelirao. Nenadić piše iz gorkog obilja ličnog udesa, divljeg kanona istorijskog iskustva, zvezdarnih obrazaca, svetske i nacionalne poezije", piše u obrazloženju odluke žirija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nenadić dobitnik nagrade "Desanka Maksimović"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2017

Književna nagrada koju dodeljuje Zadužbina "Desanka Maksmović" i nosi njeno ime, dodeljena je za 2017. pesniku Milanu Nenadiću, saopštio je danas predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić u Narodnoj biblioteci Srbije...Suvajdžić je kazao da je odluka doneta jednoglasno, a osim njega u žiriju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.