Mila Gvardiol: Apstrakcija raskršća

Izvor: Arte, 08.Okt.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mila Gvardiol: Apstrakcija raskršća

U utorak 9. oktobra, u 19h u Galeriji savremene umetnosti Pančevo (Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo) otvara se dvadeset treća samostalna izložba slika Mile Gvardiol pod nazivom “Raskršća”.

"APSTRAKCIJA RASKRŠĆA"

Novi ciklus "Raskršća", iako se dosta razlikuje od prethodnih, jer je jasnijih jednostavnijih oblika kao i ukupne formalne strukture, i sa ublaženim i svedenijim koloritom, ipak je veran postupku naglašene geometrizacije. Svoju homogenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << izložba nazvana "Raskršća" ne duguje samo svom objedinjenom tematsko-motivskom sloju. Jer i zaokruženi tematski ciklusi nisu uvek toliko koherentni i povezani, pošto mogu biti manje-više heterogeni u sadržajnom, idejnom i u formalno likovnom smislu. Međutim, naglašena geometrizacija "Raskršća" Mile Gvardiol potpuno je u funkciji naziva izložbe, primerena i u idejnom i u tematskom smislu. Geometrijskim apstrahovanjem autorka temu i značenje "Raskršća" svodi na svoju suštinu. To nisu moguća pesničko-poetička, filozofska, simbolička, kao ni manje-više realistička ili ekspresionistička "Raskršća". Ona su u viđenjima M. Gvardiol postupkom geometrijskog apstrahovanja potpuno svedena, oblikovno očišćena od svega suvišnog; ona su gotovo puristički ogoljena, po principu "minimalnim sredstvima postići maksimum izraza". Putevi redukovani na svetle, bele ili obojene pravilne trake koje se perspektivno udaljavaju, sužavaju i zavijaju u raznim pravcima pod različitim uglovima, istovremeno se ukrštaju i preklapaju stvarajući jedan dubinski slojevit prostor. Pozadine su uglavnom tamne da bi istakle oblike i kretanje traka koje su većinom svetle, bele, ali u nekim slikama i delimično obojene i intenzivnim koloritom.

Kad ne bismo znali da su to manje više složeno i gusto ukrštene putne trake gazela naglašeno urbaniziranih prostora, mislili bismo da su te slike čiste apstrakcije. I ovako, ako zaboravimo njihov tematsko motivski sloj, možemo ih posmatrati samo kao ritmove i pokrete trakastih oblika i boja u prostoru, ili kao dinamiku "linija sila" (likovni pojam futurizma) u prostoru čiji se segmenti sukobljavaju ili sadejstvuju kroz često krajnje složene dinamičke odnose. Slike su izvedene adekvatno izabranom akrilik tehnikom na platnu, kao i stilski doslednom, vrlo preciznom i čistom zanatsko tehničkom egzekucijom. Da bi razbila mogući doživljaj monotonije ove izložbe, Mila Gvardiol se poigrava bojama, a na nekim slikama uvodi u međuprostore zadnjeg plana segmente stilizovane flore ili oblaka. Takođe, kao kontrasnu protivtežu brojnim zakrivljenim, Mila uvodi i prave linije. To je jedno sasvim promišljeno, prostudirano i kultivisano slikarstvo.

                                                                    Balša Rajčević, vajar, slikar, istoričar i likovni kritičar

Mila Gvardiol je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na  Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Doktorirala 2012. godine na Interdisciplinarnim  studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a od 2006. godine, a od 2011. i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultet za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

SAMOSTALNA IZLAGANJA:

2018.  Galerija savremne umetnosti Pančevo

2017.  Galerija savremne likovne umetnosti Niš - Paviljon u Tvrđavi, "Raskršća", Niš

            Galeriji KC "Laza Kostić", Sombor

2016.  Galerija Pikto, Zagreb, Hrvatska

            Galerija ULUS, Beograd

2015.  Likovni salon Kulturnog centra, Novi Sad

            Galerija Milotić, Pula, Republika Hrvatska

            Galerija savremene umetnosti Smederevo, Smederevo

2014.  Galerija Blok, Beograd

2012.  Galerija Mostovi Balkana, Kragujevac

            Galerija Singidunum, Beograd

2011.  Galerija Čedomir Krstić, Pirot

            Galerija 8, Skoplje, Makedonija

            Galerija DLUM, Skoplje, Makedonija

            Galerija Vladislav Maržik, Kraljevo

            Narodni Muzej Užice Kuća Jokanovića, Užice

            Kuća Đure Jakšića, Beograd

            Galerija Kulturnog centra Ribnica, Kraljevo

2010.  Galerija Stara kapetanija, Zemun

            Virtuelna galerija ITN, Internet

            Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Salon 77, Niš

            Kulturni centar Inđija, Galerija Kuće Vojinovića, Inđija

2006.  Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd

Grupno je izlagala na preko 200 izložbi u regionu kao i van njega. Učesnica je  medjunarodnih festival digitalne umetnosti i likovnih kolonija. Nekoliko puta je nagradjivana u domenu slikarstva.

RTS je 2013. godine producirao dokumentarnu monografiju "GVARDIOL - Mila Gvardiol".

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.