Mencl otvorio izložbu Velikani NP

Izvor: B92, 27.Mar.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mencl otvorio izložbu "Velikani NP"

Izložba "Velikani Narodnog pozorišta na poštanskim markama" otvorena je u Muzeju nacionalnog teatra u Beogradu, u sklopu obeležavanja Svetskog dana pozorišta - 27. marta.

Postavku je otvorio slavni češki reditelj Jirži Mencl, koji u Beogradu, u korežiji sa Božidarom Djurovićem, sprema operu Sergeja Prokofjeva "Zaljubljen u tri narandže" za Veliku scenu Narodnog pozorišta. Izložba je realizovana u saradnji sa Javnim preduzećem PTT saobraćaja "Srbija".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković izrazio je zadovoljstvo što može da podrži dve stare institucije, kako je rekao, iz pretprošlog veka, a koje sve vreme dobro saradjuju.

"Navikli smo da vidjamo ovakvu vrstu akcija i meni je zadovoljstvo da sada imam obavezu da na jedan ili drugi način, jedno kratko vreme, brinem o dve institucije koje su do sada bile u različitim ministarstvima. Nije teško o njima brinuti, oni već znaju da saradjuju, a ovo večeras je primer da njima ne treba niko spolja da ih na tu saradnju upućuje", rekao je Marković.

Generalni direktor PTT-a Goran Ćirić istakao je da ima puno razloga da PTT Srbije i Narodno pozorište sarađuju i dodao da ih spajaju važne stvari - ljubav prema umetnosti i "naša želja da kao veliki javni sistem u čast 20 velikana Narodnog pozorišta prikažemo velike formate umetnosti Marine Kalezić, koji su pretočeni u mali fini papir - poštansku marku".

Izložba obuhvata portrete Žanke Stokić, Branislava Nušića, Raše Plaovića, Dobrice Milutinovića, Čiča Ilije Stanojevića, Ljube Tadića, Ljubinke Bobić, Mije Aleksića...

Upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović zahvalio se PTT-u na ovoj izložbi i najavio da će ona ovog proleća gostovati u Pirotu.

Različitim promotivnim i zabavnim akcijama Svetski dan pozorišta obeležili su Atelje 212, Beogradsko dramsko i drugi teatri. Tradicionalnu poruku Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI) ove godine je napisala umetnica i aktivistkinja Džesika A. Kahva (Jessica A. Kaahwa) iz Ugande.

Poruka se čita uoči izvođenja predstava širom sveta, a njen naslov ovoga puta je "Pozorište u službi čovečanstva".

"Pozivam vas da na Svetski dan pozorišta promislite o svemu i da pozorište, kao univerzalni način za dijalog, društvene promene i reforme, postavite u prvi plan. Pozorište je spontana, ljudska, jeftinija i daleko moćnija alternativa od ogromne količine novca koje troše Ujedinjene nacija za mirovne misije širom sveta", poručila je Kahva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.