Meksička nošnja u Etnografskom muzeju

Izvor: RTS, 22.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksička nošnja u Etnografskom muzeju

Meksička narodna nošnja, kombinacija tradicije ostale od Acteka, začinjena uticajem konkvistadora i toliko česta iz mnogih holivudskih filmova od sinoć može da se vidi u izvornom obliku u Etnografskom muzeju u Beogradu.

 

U Etnografskom muzeju sinoć je izložbu "Meksičke narodne nošnje" svečano otvorio otpravnik poslova Ambasade Meksika Eduardo Miguel Flores.

Rekao je da je odeća ranijeg doba bila raznovrsna i drugačija od naroda do naroda koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ju je koristio, dok su ptičije perje, žečije krzno i zivotinjska koža bili glavni ukrasi, a tkanine su bile biljnog i životinjskog porekla.

Dodao je da je sa dolaskom Španaca na prostor Meksika stigla vuna, svila i razboj sa papučicom, pa samim tim i konfekcijska izrada, a zahvaljujući mešanju stanovništva nastaje tradicionalna narodna nošnja koja se i dan danas koristi u Meksiku.

Prikazano je 25 kompleta svečane meksičke nošnje koji obuhvataju haljine, bluze, pantalone, sombrera.. iz raznih regija i delova Meksika.

Deo prikazanih nošnji je u vlasništvu Ambasade Meksika gde se i čuvaju, a deo je iz poklona kolekcije Nacionalnog antroploškog muzeja iz Meksiko Sitija koji se čuva u Etnografskom muzeju.

Manifestaciju je ulepšao bend Moreno koji je izvodio tradicionalnu meksicku muziku, a posetioci su imali priliku da pogledaju i modnu reviju kojom je celokupna manifestacija dobila posebnu atmosferu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.