Mehta ponovo u Beogradu

Izvor: SEEcult.org, 17.Sep.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mehta ponovo u Beogradu

Legendarni dirigent Zubin Mehta doputovao je u Beograd povodom Gala koncerta koji će 20. septembra na Kolarcu održati sa Beogradskom filharmonijom, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, koji je godinama bio na čelu BGF.

Mehta je podsetio da skoro 60 godina rado dolazi u Beograd i sa velikim zadovoljstvom očekuje susret sa orkestrom Beogradske filharmonije.

Slavni dirigent je izrazio i želju da 2018. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << proslavi sa Beogradskom filharmonijom 60 godina od svog prvog susreta sa tim orkestrom, koji je bio davne 1958.

Tasovac je rekao da su u Beograd, “kao centar Jugoistočne Evrope, dolazila najveća imena iz sveta umetnosti, ali niko nije ostavio takav trag, ne samo na muzičkoj sceni, već i na celo društvo, kao Zubin Mehta”.

“Promovišući svoje prijateljstvo i ljubav prema Srbiji u celom svetu, maestro na najlepši način pokazuje kako je kultura upravo ta središnja tačka koja nas spaja. Beogradska filharmonija, Beograd i cela Srbija mu uzvraćaju punim srcem. Očigledno je da je to ljubav na prvi pogled koja je odavno prešla granice i muzike, i scene”, izjavio je Tasovac.

Mehta će nastupiti sa Beogradskom filharmonijom osmi put u karijeri, a za publiku na Kolarcu izvešće poslednju Mocartovu simfoniju “Jupiter” i prvu Malerovu simfoniju, poznatu kao “Titan”.

Mehta se i ovoga puta odrekao honorara u korist Fondacije Beogradske filharmonije, čiji je počasni predsednik.

Prema navodima BGF, članovi tog orkestra uzbuđeni su povodom dolaska Mehte, sa kojim će imati nekoliko proba pre samog koncerta.

Mehta je nedavno obeležio 50 godina rada sa Bečkom, Berlinskom i Izraelskom filharmonijom, čiji je doživotni muzički direktor.

Beogradsku filharmoniju poslednji put je predvodio u junu 2013. godine, kada je pomogao ostvarenje njenog velikog sna – američke turneje.

Tadašnji koncert bio je deo celovečernjeg događaja, koji je obuhvatao i donatorsku večeru za prikupljanje dela sredstava za prvu turneju BGF po SAD, koja je realizovana u oktobru 2014. godine.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.