Matrakči Nasuh u Etnografskom muzeju

Izvor: Akter, 19.Sep.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matrakči Nasuh u Etnografskom muzeju

Izložba "Matrakči Nasuh: Genije 16. veka", posvećena osmanskom umetniku, ratniku, piscu, matematičaru i geografu, hroničaru velikih bitaka vođenih u vreme najvećeg procvata Otomanskog carstva, biće otvorena danas u 18.00  u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Biće predstavljeni radovi Nasuh bin Karađoza al-Bosnavija ili Nasuha bin Abdulaha al-Silahija al-Matrakija, poznatog kao Matrakči Nasuh beg, koga istoričari umetnosti smatraju za Leonarda da Vinčija među umetnicima Orijenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
Izumitelj igre Matrak o vojnoj strategi, učesnik i hroničara svih najvećih pohoda osmanske vojske u 16. veku za vreme vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog i Javuza Selima, Matrakči Nasuh potiče iz Bosne, a rođen je najverovatnije u Visokom.

Nasuh je napisao više značajnih dela iz oblasti književnosti, vojne strategije, matematike, geografije i kartografije, slikarstva i kaligrafije, a 1529. godine Sulejman Veličanstveni proglasio ga je za vezira u sferi umeća ratovanja.

Organizacija Unesko uvrstila je 450. godišnjicu rođenja Matrakčija Nasuha u kalendar događaja za 2014. godinu.

Izložba je organizovana u saradnji sa Udruženjem interkulturnog umetničkog dijaloga iz Istanbula, pod pokroviteljstvom Predsedništva Turske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.